Mix

Manje rada, više uspjeha: Stručnjaci naglasili važnost odmora i pauza

Manje je više!
Manje je više! Foto: Canva
Ravnoteža između poslovnog i privatnog života, zabave i rada, uživanja i produktivnosti ključna je za postizanje sreće i uspjeha.

U današnjem društvu koje cijeni radoholičare i ističe važnost napornog rada, ponekad je teško shvatiti da je jednako važno i uzeti predah. Kako bi bili produktivni i uspješni moramo shvatiti da se ne možemo zatrpati obvezama i poslom te ne razmišljati o tome što će nam to s vremenom napraviti.

Psihijatrica Diane Barth, baš iz tog razloga, tvrdi da je ponekad bolje raditi manje i da ćete u nekim slučajevima tako postići više. Barth je u svom članku za Psychology Today objasnila da se velik broj pojedinaca muči s težnjom za uspjehom i radoholičarskom rutinom.

Smatra da je perspektiva današnjeg društva „prestroga“ te da se ne priča dovoljno važnosti mirnih trenutaka odmora. Takav stav utječe na svakodnevne navike pojedinaca, jer se ne mogu opustiti ni dok spavaju, zbog čega imaju nekvalitetan san, a što kasnije utječe i na njihovu produktivnost ili izvedbu određenih zadataka.

Možda mislite da vas uzimanje pauza ili odmaranje od obveza čini lijenim ili neproduktivnima, ali znanstveni dokazi pokazuju da ipak nije tako.

„Vrijeme za odmor ključno je, ne samo za emocionalno i fizičko zdravlje, već i za poboljšanje misaonih funkcija i produktivnosti, ali i obavljanje teških zadataka. Na primjer, prema istraživanju klinike Cleveland pauze mogu poboljšati vaše raspoloženje, poboljšati vašu izvedbu, koncentraciju i pažnju“, tvrdi psihijatrica.

Prije raznih istraživanja koja dokazuju važnost odmora, poznati i uspješni poduzetnik David Ogilvy svoje zaposlenike poticao bi na uzimanje pauza u prirodi te fizičku aktivnosti, jer je smatrao da se tako potiče kreativnost.

Smanjenje radnog opterećenja i uzimanje potrebnih pauza ne zahtijeva veliki trud. Iako na početku možda nećete primijetiti, prakticiranjem ovakvog pristupa tijekom tjedna postići ćete iznenađujuće bolje rezultate u istom periodu.