Mix

Nove Nike Air Force 1 – s još zanimljivijim uzorkom! Kako su uopće postale popularne

Nike Air Force 1 Low
Nike Air Force 1 Low "United in Victory." Foto: Instagram screenshot
Predstavljamo: Nike Air Force 1 Low „United in Victory“ ekskluzivni ženski AF1 privlačan je i zanimljiv. Tenisica je žutosmeđe boje sa zanimljivim printom po cijeloj površini gornjišta. Uzorak je niz ponavljajućih slova U i N, a zašto su se dizajneri odlučili za ta slova ostaje tajna, vjerojatno je to igra na riječ „ujedinjen“ ([un]ited). Sumnjamo da ima veze s Ujedinjenim Narodima.

Uzorak pokriva cijelu tenisicu, obuhvaća jezik, gornjište i polovicu potplata. Bež neutralna boja bez uzorka ističe detalje kao što su Swoosh i peta. Upravo su Air Force 1 jedne od prvih prepoznatljivih, ako ne i najprepoznatljivije od Nikeovih modela, a kako i zašto je do toga došlo pogledajte u nastavku.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli SneakerAlert (@sneakeralert)

Povijest Air Force 1

Air Force 1 je zamišljena kao košarkaška tenisica koju je Nike predstavio 1982. Bila je to prva košarkaška tenisica blagoslovljena Nikeovom Air tehnologijom, koja pruža poboljšanu potporu i amortizaciju prilikom skakanja i trčanja. Tenisice su ime dobile po predsjedničkom zrakoplovu Air Force One i popularnost se s terena brzo prenijela i na ulice te kulturu.

Air Force 1 su izašle u visokim i niskim verzijama tenisica, kasnije i srednje visokim, a krasio ih je jednostavan i uredan dizajn. Tenisice su među košarkašima postale omiljene zbog svojih performansi i izdržljivosti — a neke košarkaške zvijezde su ih nosile na terenu čak i u 21. stoljeću usprkos velikom broju tehnološki naprednijih tenisica. Jedna od tih zvijezda je i Rasheed Wallace. Utjecaj „forsica” je nadrastao granice košarkaških terena te su postale simbol u kulturi tenisica.

Jedan od čimbenika koji su doprinijeli značaju Air Force 1 bila je uključenost utjecajnih hip-hop umjetnika u 1980-ima. Kasnije su izvođači poput Nellya, Jay-Z-a i Rakima često su, u svojoj glazbi, spominjali ovu tenisicu, što je dodatno populariziralo Air Force 1, a tenisice su postale simbol uličnog stila i urbane mode.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Nike (@nike)

Kroz svoju je povijest Nike objavljivao Air Force 1 kroz brojne suradnje u svim zamislivim bojama, što je tenisice učinilo popularnim kod kolekcionara. „Sneakerheadsi“ često traže limitirane verzije i rijetke boje, što povećava potražnju i vrijednost određenih modela, a skroz bijele su klasik koji bih svatko trebao imati u svojoj kolekciji i dnevnoj rotaciji.