Ovako je to izgledalo kroz povijest

5 košarkaških tenisica s nevjerojatnom pričom. Pogledajte o kojim tenisicama je riječ

tenisica s upitnikom ispred
tenisica s upitnikom ispred Foto: Shutterstock/snapshopped
Povijest često donosi uzbudljive priče, pa tako i one o tenisicama

 

Jordan XII „Flu Game“

Ove su tenisice definira karijeru čovjeka koji ih je nosio, Jumpmana iliti Michaela Jordana. Tensice su postale prepoznatljivi proizvod ne samo brenda Jordan nego i cijele kulture tenisica.

Jordan je nosio crno-crvene Air Jordan 12., 1997. tijekom pete utakmice finala NBA-a između Chicago Bullsa i Utah Jazza. U utakmici za pamćenje, Jordan je demolirao Jazz u ovim tenisicama, ubacivši 38 poena, sedam skokova, pet asistencija uz tri ukradene lopte. Njegovo bolesno tijelo nije moglo zaustaviti njegovu volju, a tenisice koje je nosio te večeri zakucale su se u povijesne knjige.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Nice Kicks Vault (@nicekicksvault)

Adidas Kobe 2

Da bi pozadinska priča oko tenisica bila zanimljiva, ne znači da tenisice moraju biti dobre, pa čak ni lijepe. Upravo to je slučaj s ovim tenisicama, za koje je i sam Kobe mislio da su ružne i užasne, što ga je natjeralo da kasnije napusti Adidas i potpiše za Nike. Nike je to platio 8 milijuna dolara, a ostalo je povijest. Danas, Nike Kobe tenisice jedne su od najpopularnijih tenisica za košarku, a uspoređivati ih s Adidasicama koje je nosio u početka karijere, nema smisla.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Ⓣⓞⓜⓜⓨ (@vintagecollector78)

Nike Air Force 1

Predstavljene su 1982. i prošle su godine proslavile 40 godina proizvodnje. AF1 prvi su pokušaj legendarnog dizajnera Brucea Kilgorea u izradi košarkaških tenisica. Debitirale su kao visoka obuća inspirirana planinarskim čizmama, a zatim supromijenile svijet obuće ​​tako što su postale prve košarkaške tenisice s Nike Air tehnologijom, koja je potplatu dodala zračni jastuk. Godinu dana kasnije, popularnost AF1 počela je rasti, Nike je predstavio nisku verziju i ponudio različite opcije boja. Isprva, tenisicu su htjeli umiroviti 1984., no neočekivana popularnost Air Force 1 stekla je kult vjernih sljedbenika, a danas se smatra jednom od najlegendarnijih Nike tenisica i modelom koji je neizostavni dio kulture tenisica.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by InStyleShoes.com (@instyleshoes1999)

Air Jordan I „Banned“

NBA-u se nije svidjelo što Michael Jordan nosi crno-crvene tenisice. Stoga su ih i zabranili i Air Jordan I pretvorili u sveti gral sportske obuće. Tenisice je dizajnirao Peter Moore, a Air Jordan I ostaju konstanta u svijetu koji se uvijek mijenja. Njegov bezvremenski stil, posebno “zabranjena” verzija, podsjećaju da tenisice često mogu definirati kulturu. Otkad su se prve cipele pojavile 1985., u prodaju je pušten 31 model Air Jordan tenisica, ali nijedan model ne posjeduje istu privlačnost kao Jordan I. To je doista izvanredan komad obuće s kul pričom i neosporivim utjecajem na kulturu. Danas, upravo ovaj model možete vidjeti na ljudima sve dobi i spola, od kojih svatko ima svoj razlog zašto se za njih odlučio. Pogledajte kako su se MJ i David Letterman našalili oko spomenute situacije s bojom.

Converse Chuck Taylor All-Stars

Popularne starke prve su na ovoj liste jer su prve u mnogo toga. Prve su tenisice za košarku, prve su tenisice koje su dobile promociju slavne osobe i prva su asocijacija na riječ tenisice. Converse je prve košarkaške tenisice počeo proizvoditi 1917., a redizajnirane su 1922. Kao prodavač, Converseu se pridružio poluprofesionalni košarkaš Chuck Taylor, koji je od tvrtke zatražio da naprave bolje tenisice, s više potpore i fleksibilnosti. Nakon što je Converse implementirao njegove promjene i dodao Taylorov potpis na logo, postale su poznate kao Chuck Taylor All Stars. Do 1960-ih tvrtka je proizvodila 70 do 80 posto košarkaških tenisica, a oko 90% sveučilišnih i profesionalnih košarkaša ih je nosilo. Converse All Stars bile su i službene tenisice Olimpijskih igara od 1936. do 1968. Danas, svatko ima ili je imao par popularnih Starki, a njihov utjecaj na sportsku obuću ne možemo sakriti, stoga zaslužuju ovu poziciju.