Report

Top za po doma

Banner300

7 brutalnih i iznimno smrtonosnih oružja koje možete legalno kupiti u SAD-u

SAD je zemlja hrabrih i slobodnih ljudi, koji više od svoje hrabrosti i slobode vole jedini činjenicu da mogu kupiti i nositi oružje bilo kada i bilo gdje. No, što kada to oružje nije običan pištolj već teška haubica?!

Piše , Objavljeno

Prošle nas je nedjelje uzdrmao još jedan teroristički napad, a ovaj je put živote izgubilo 50 posjetitelja jednog gay kluba u Orlandu. Šokantno je da se radi o najgorem takvom unutarnjem napadu u američkoj povijesti, a još je šokantnije što je napadač bez puno problema ušetao u klub s automatskom puškom i pištoljem, na što je po američkim zakonima imao potpuno pravo (ne ovaj dio s ušetavanjem i rešetanjem, već kupnjom i posjedovanjem oružja). Ova je tragedija kao i svaka slična prije nje odmah potaknula raspravu o kontroli privatno posjedovanog oružja u SAD-u, ali ti problemi su samo vrh sante leda totalno nebuloznih zakona koje njihove vlasti provode pod krinkom zaštite ustavnih prava pojedinaca. Pogledajte samo kakve su sve strahote dozvoljene za posjedovanje u većini američkih saveznih država, i sve će vam biti mnogo jasnije!

Bacač plamena

bacač plamena

Ako ikada posumnjate u barbarsko divljaštvo i brutalnost ljudske rase, sjetite se kako je upravo ona odgovorna za stvaranje bacača plamena, oružja koje je toliko odvratno i nehumano da su ga u službenoj uporabi zabranile sve vlade ovoga svijeta (osim možda Sjeverne Koreje, ali oni ionako pripadaju nekom drugom svijetu). Posebno je popularan bio za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, ali 70-ih godina polagano dolazi iz guzice u glavu kako uistinu postoje sofisticiraniji načini imobilizacije neprijatelja od polijevanja istih zapaljenom tekućinom i gledanja dok živi izgaraju uz agonizirajuće krikove. Sva sreća stoga da je sasvim legalno imati bacač plamena u SAD-u, a iako neke savezne države strogo provode pravila o prijavi istih, to ne mijenja činjenicu kako su dostupni svakom potencijalnom psihopatu, piromanu i masovnom ubojici koji je dovoljno lucidan da slaže kako mu eto “bacač plamena treba kako bi pokosio travu“.

Lančani bič

chain

Nije smrtonosno sve što treba vatru i barut, a najbolji je dokaz tome lančani bič. Sastavni dio kineske kulture borilačkih vještina, lančani bič je postao popularan u SAD-u u drugoj polovici 20. stoljeća, a na žalost su ga popularizirali tadašnji junaci borilačkih filmova poput Brucea Leeja. No, njihovo je vrijeme prošlo, a lančani bič se zadržao i iz nekog sumanutog razloga ostao potpuno legalan u većini saveznih država. Nije to nimalo komplicirano oružje: drška od plastike, drveta ili nekog drugog materijala na koju su naslagane karike metalnog lanca koje završavaju sa smrtonosnom oštricom, a ponekad imaju i komad tkanine koji služi da korisnik vidi gdje ta oštrica završava. Zašto? Zato jer je lančani bič toliko brz da ga ljudsko oko ne uspijeva percipirati, pa možete samo zamisliti kakvu štetu može nanijeti u rukama nekoga tko se barem malo zna služiti njime!

Bacač granata

bacač granata

Koliko su američki zakoni o posjedovanju oružja paradoksalni i neučinkoviti najbolje se vidi na primjeru bacača granata, ubojite sile koju se mnogi vojnici libe koristiti čak i na bojnom polju, a kamoli u “civiliziranom” gradskom središtu. Ipak, posjedovanje bacača granata je potpuno legalno u SAD-u, a iako treba proći nekoliko stupnjeva provjere da bi netko dobio dozvolu, opet se postavlja pitanje zašto bi uopće nešto ovako smrtonosno trebalo staviti u ruke običnih civila?! Zakonodavci su pokušali doskočiti ovom problemu tako da su same granate učinili ilegalnima, ali onaj tko želi i uspije pribaviti bacač granata, sigurno će pronaći način kako nabaviti i punjenje za njega. A onda osobni pištolji ili kakva poluatomatska puška stvarno ne izgledaju kao tako veliki problem…

Minigun

minigun

Priča oko miniguna je slična onoj oko kalodonta, utoliko što su obje riječi postale sinonim za veću grupu proizvoda. Tu sličnosti prestaju, jer iako se kalodont vjerojatno može iskoristiti kao ubojito oružje, sigurno nema razornu moć jedne ovakve mašine smrti. Vrhovnim minigunom se smatra M134 trančirator koji je još 60-ih godina prošlog stoljeća patentirao General Electric, a temelji se na principu rada Gatling strojnica – od 2 000 do 6 000 metaka po minuti ispaljenih iz ukupno šest rotirajućih cijevi. Dovoljno da zaustavi manju vojsku u svega 60-ak sekundi i što je posebno uznemirujuće, potpuno je legalna u SAD-u. Razlog tome je nebulozan zakon koji Amerima dopušta da potpuno legalno drže bilo koje oružje proizvedeno prije 1986. godine, pa makar se radilo i o ovakvom sijaču smrti. Malo je veći problem nabaviti ovakvu bebicu jer funkcionalni komad košta i do 400 tisuća dolara, ali ako namjeravaš otići sa praskom, ovo je najbolji način. Nikako ne treba zaboraviti i malo džeparca jer ova bebica jede metke kao Žak janjetinu, pa je tako potrebno izdvojiti 60 dolara za samo sekundu zabave pod kišom metaka.

Topovi

cannon

Ako ste mislili da su naši zakoni besmisleni, Ameri nas šiju za sto odsto. Tamo je naime sasvim legalno posjedovati pravi pravcati top i bilo koje vrste, a posebno su popularni oni malo stariji modeli koji koriste klasični fitilj-barut sustav paljenja. Istina, uglavnom ih posjeduju kolekcionari i treba imati posebne dozvole da se posjeduje crni barut, ali kako se ovaj ubojiti prah može kupiti za svega 3 000 dolara i to online, nije teško stvoriti si zavidnu privatnu zalihu u slučaju da netko poželi sravniti kuću svog napornog susjeda. Što se tiče topova koji koriste čahure, situacija je slična onoj s bacačem granata: legalno je posjedovati samo oružje, ali ilegalno je kupovati streljivo. Moramo li uopće napominjati kako se i to uz malo umješnosti i nešto para može itekako lako zaobići? A ako u jednadžbu ubacimo i to da Ameri uz dovoljno love mogu kupiti i pravi pravcati tenk, nije uopće ugodno saznanje da neki luđak vrlo lako može puknuti i provesti pravi mali privatni rat.

Oružje iz kućne radinosti

kućna

Nemaš love da kupiš oriđiđi pištolj ili strojnicu, a i tlaka ti je otići u obližnji supermarket, ispuniti par obrazaca i išetati s ubojitim vatrenim oružjem? Nikakav problem, jer u SAD-u imaš potpuno legalno pravo napraviti svoju vlastitu pucaljku ili bilo kakvu ubojitu napravu i nema nikoga tko ti može to zabraniti. Postoji nebrojno mnogo online priručnika kako u vlastitoj garaži od par komada metala i obične cijevi složiti ručni pištolj, skraćenu sačmaricu ili bazuku, a iako je ovakvo oružje najčešće iznimno neprecizno i postoji velika opasnost da eksplodira u ruci i raznese nesretnog korisnika, mnogi se Ameri ne libe doma složiti svoj komad. Oružje iz kućne radinosti je posebno popularno u krugovima organiziranog kriminala i među iseljenicima i imigrantima (Čečeni su posebno poznati po svojim vještinama), koji osim uštede ovakve spravice koriste i zbog nemogućnosti da vlasti prate njihovo podrijetlo putem serijskog broja. Ovakvi podaci nas uistinu čine sretnima!

Termit i tanerit

 

termit

Iako se tehnički ne radi o oružju i vrlo ih je teško složiti u kućnoj radinosti tako da prouzroče znatnu štetu, termit i tanerit su dva sredstva koja nikako ne bi trebala biti legalna jer je njihov potencijal za uništenjem ogroman. Termit je tako kompozitni prah sastavljen od aluminija i raznih metalnih oksida, a poseban je po tome što kada se zapali generira temperaturu od 1 400°C što znači da rastapa sve pred sobom, dok je tanerit  binarni spoj amonijeva nitrata i aluminijeva praha. Obe ove smjese imaju razornu moć koja bi u rukama manijakalnog genijalca bez previše muke mogla dignuti u zrak cijeli neboder, ali eto, sasvim se legalno mogu nabaviti u svakom bolje opskrbljenom dućanu u SAD-u. Razlog tome je činjenica da je termit iznimno teško zapaljiv (magnezij je možda najjednostavniji način), dok je tanerit također vrlo stabilan i prilično nepraktičan za nekakvu terorističku uporabu. Što nikako ne znači da ga možeš nabaviti u istom dućanu gdje kupuješ šarafe i vrtno crijevo!

TAGOVIbacač plamena legalno minigun oružje SAD smrtonosno top ubojito vatreno oružje

Komentiraj