Biznis & Lova

tugica

Banner300

Došao je kraj zlatnoj eri naručivanja paketa iz Kine – Ministarstvo financija oporezuje male pošiljke

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: Shutterstock.com

Bili smo ponosni korisnici fraze: “To ti je na AliExpressu par kuna”. Bili smo si pametni. Osjećali smo se kao da smo pronašli cheat kod za cijeli život. Čekali smo naše pakete uglavnom dugo do predugo, ali smo ih pretežno dočekali.

No, ožalošćeni javljamo da će se sve to promijeniti sljedeće godine. Dodaci za mobitele, šminku, periferija za računalo, nakit, umjetne trepavice, plišane igračke, brojne anime naljepnice i druge stvari za koje nam zapravo ne trebaju, ali kad ih pronađemo na internet – želimo ih.

Na to sve možemo zaboraviti od sljedeće godine, bar za cijenu za koju smo ih inače kupovali.

Ministarstvo financija je prije nekog vremena najavilo promjene zakona oporezivanja pošiljki iz trećih zemalja u skladu s odlukom Europske komisije, a mi smo tek sada saznali za to. Možda vi još niste – ergo – ovaj članak.

Do sada je vrijedio zakon da se male pošiljke ne oporezuju dodatno. Male pošiljke su one čija vrijednost ne prelazi 22 eura odnosno oko 160 kuna – ovisno kako koji dan.

To će se promijeniti od 1. srpnja 2021. Tada će stupiti na snagu izmijenjeni zakon zbog kojeg će se i male pošiljke oporezivati. Dakle, na vašu malu pošiljku od par kuna dodajte još 25% PDV-a ( trebamo li posebno isticati da je drugi najviši u cijeloj Europi?) te nemojte zaboraviti da postoje troškovi carinjenja koji koštaju fiksnih 60 kuna.

Drugim riječima, vaše kaljeno staklo za mobitel koje vas je inače koštalo par kuna bi vas moglo koštati jednako ili više nego da odete u tu lošu trgovinu s mobilnom opremom koju i oni naručuju iz Kine.

Mi se nadamo da će se trend promijeniti te da će velikani poput AliExpressa reagirati na tu novu regulativu i početi s otvaranjem svojih “skladišta” po Europi. Već ih i imaju, ali ne bi bilo loše da je ta mreža veća i jača.

Time bi nam i naši paketi brže došli, a bili bi još jeftiniji. Realno, prevelik gubitak je to za sve nas ako se ne poduzme išta protiv navedenog problema.

Ne želimo kupovati stalak za mobitel koji inače košta 8 kuna za 90…

Već se vidimo kako ćemo kao penzići pričati i tome kako je bilo u naše vrijeme kada smo sve mogli iz Kine naručiti putem interneta, a ne danas kao vi mladi koji se teleportirate tamo i sve si samo uzmete. Mi smo nekada čekali pakete po pet mjeseci. Puhalo je, kiša padala, snijeg do koljena…

TAGOVIali express carina ministarstvo financija online shopping