Biznis & Lova

shocker

Banner300

Uskoro bismo mogli plaćati otiskom prsta

Piše , Objavljeno

Zaboravite na keš, zaboravite na brojanje “žutih”, zaboravite na kartice – samo dva prsta u zrak i transakcija je gotova.

By U.S. Navy photo by Aaron Schoenfeld [Public domain], via Wikimedia Commons

By U.S. Navy photo by Aaron Schoenfeld [Public domain], via Wikimedia Commons

Naravno da se nije nitko kod nas sjetio plaćanja otiskom prsta. Možda i jesu, ali ne bi znali razviti sustav i kad bi htjeli. A i teško je onda muljati sa ženinom karticom i sinovom tvrtkom. Inovacija opet kreće iz Japana, a koliko brzo će doći do nas? Nitko ne zna.

Uzmite u obzir da su kreditne kartice inale težak početak i da su na mala vrata uvedene pedesetih godina dvadesetog stoljeća u kalifornijskom gradu Fresnu – da bi postale sasvim normalno sredstvo plaćanja nekoliko desetljeća kasnije. (Iako nas i danas teta na blagajni zna pogledat poprijeko ako pružamo karticu za jedan jogurt. Ali stvarno volimo jogurt i stvarno ne volimo nositi gotovinu.)

Japan počinje s testiranjem novog sredstva plaćanja – otiskom prsta. Japanska vlada smatra kako će novi sustav smanjiti stopu zločina i olakšati brige turista koji su na meti lopova. A recite vi nama – kako će yakuze plaćati hobotnice na tržnici nakon što si u znak odanosti odrežu mali prst?

Turisti će moći registrirati svoje prste, osobne podatke i informacije o kreditnim karticama na kioscima u zračnim lukama, a moći će odmah početi s plaćanjem.

Program će započeti u 300 trgovina, hotela i restorana u najpopularnijim japanskim prefekturama (upravna i administrativna podjela teritorija u Japanu), a ako sve prođe kako treba – program bi već u proljeće iduće godine trebao biti dostupan u cijelom Japanu.

Olimpijske igre se održavaju 2020. godine u Tokyu, stoga ne čudi ni angažman japanske vlade kako bi se s ovim programom započelo što prije.

Naravno, ništa ne može proći bez dodatnog zaplašivanja teoretičara zavjere i tehnofoba – e pa, za vas posebno imamo obavijest kako će se skupljati podaci o ponašanju turista te će se oni iskoristiti za planiranje turističkih strategija.

TAGOVIkreditne kartice novac otisci prstiju

Komentiraj