Report

Nitko ne voli ružne ljude

Banner300

Djeca više vole i vjeruju zgodnim ljudima što dokazuje kako se rađamo plitki i površni

Kažu kako ne treba suditi knjigu po koricama, ali što da radimo kada izgleda kako smo rođeni programirani da činimo upravo to?!

Piše , Objavljeno

Koliko god se trudili da zagrebemo ispod površine i u svakom čovjeku pokušamo pronaći nešto više od onoga što oči vide, univerzalna je činjenica da svatko voli vidjeti ili biti u društvu lijepih ljudi. Razlog tome je takozvani “stereotip ljepote”, koji nalaže da čovjek podsvjesno lijepe ljude smatra pametnijima, društvenijima, zanimljivijima i uspješnijima, ali i prosta zadivljenost nas samih bilo čime što se univerzalno može smatrati lijepim i privlačnim. Koliko je ta osoba uistinu lijepa iznutra, pametna i uspješna zapravo nije niti bitno, jer smo skloni dopustiti da nas ta vizualna komponenta povuče znatno dublje nego što bismo to možda željeli.

Na svu sreću, nema potrebe da se bičujemo po leđima i proklinjemo vlastitu plitkost, jer izgleda kako se radi o nečemu što nam je urođeno. Naime, ekipa kineskih znanstvenika je višemjesečnim istraživanjem otkrila kako djeca više vole zgodne ljude te ih smatraju vjerodostojnijima i to isključivo na temelju prvog dojma i gledanja fotografija. Teško je reći koja je evolucijska prednost toga, ali izgleda kako djeca, pa čak i bebe, povezuju fizičku ljepotu s karakternim osobinama. Ljepša osoba bi stoga trebala biti i bolja osoba, zar ne?

obitelj 1

Bolno smo svjesni da u stvarnom svijetu to nije tako, ali priroda je rekla svoje. A ako one new age poruke na boci o tome kako su jedino djeca dovoljno nevina da vide pravu ljepotu istinita, možda smo mi odrasli cijelo vrijeme u krivu!? Tome ipak nije tako, jer je isto istraživanje pokazalo kako s godinama raste i razina kvalitativne procjene nečije vjerodostojnosti te se ona valorizira znatno realnije i objektivnije, a u tom su pogledu žene daleko bolje od muškaraca. Slaba nam je to utjeha kada sva djeca vrište i plaču čim nas vide… površna derišta!

TAGOVIdjeca ljepota povjerenje psihologija ružni ljudi

Komentiraj