Neki su popularni, a neki uživaju u karijeri van glazbe

Gdje su autori nekih od najupečatljivijih točaka s Eurovizije? Ovako danas stoje pobjednici natjecanja

Kristalni mikrofon trofej Eurovizije 2024.
Kristalni mikrofon trofej Eurovizije 2024. Foto: eurovision/Instagram
Možda ste ih zaboravili, ali njihove nastupe sigurno pamtite

Eurovizija je neke izvođače pogurnula do svjetske slave nakon što im pružala pozornicu za nastup pred velikom globalnom publikom. Legende natjecanja iz prošlih desetljeća često su postajale vjerodostojne pop zvijezde koje su prodavale milijune ploča i zauzimale vrhove ljestvica.

Čini se da je samo natjecanje povratilo osjećaj popularnosti u posljednjih nekoliko godina, a neki su zanimljivi izvođači zaslužni za to.

Neki su pratili karijere vezane uz medije, uključujući TV žirije, voditelje natjecanja ili su se usredotočili na pjevačku karijeru koja im je donijela međunarodnu slavu. Od Celine Dion do Bucks Fizza, ABBA-e i više, ovdje se osvrćemo na neke od favorita Eurovizije i gledamo gdje su danas.

Lulu

Škotska pop pjevačica i TV ličnost Lulu postala je svjetski slavna pjevajući temu američkog blockbustera ''To Sir, With Love'' 1967. Lulu je pobijedila na natjecanju za pjesmu Eurovizije 1969. s pjesmom Boom Bang-a-Bang, koja je proslavila njezinu karijeru.

Nakon Eurovizije pjevala je temu za film o Jamesu Bondu ''Čovjek sa zlatnim pištoljem'' 1974., a tijekom godina objavila je nekoliko hitova među deset najboljih u Velikoj Britaniji. Pjevala je i na Igrama Commonwealtha u Glasgowu 2014. i glumila u mjuziklu londonskog West Enda 42nd Street.


Zvijezda nastavlja pjevati za svoje obožavatelje diljem svijeta, a posljednju je turneju održala zajedno s Take That na njihovoj turneji Greatest Hits 2019. U listopadu 2021. bila je gostujući sudac u trećoj seriji BBC-jevog drag natjecanja, RuPaul's Drag Race UK.

Bucks Fizz

Ne samo da je Bucks Fizz osvojio trofej Eurovizije 1981. s pjesmom ''Making Your Mind Up'', već je bend također prodao impresivnih 15 milijuna ploča.
Grupu su činili pjevači Bobby G, Cheryl Baker, Mike Nolan i Jay Aston, koju je kasnije zamijenila Shelley Preston.

 

Njihovi hitovi broj jedan uključivali su ''The Land of Make Believe'' i ''My Camera Never Lies'', kao i hitova s liste deset najboljih s ''Now Those Days Are Gone'', ''If You Can't Stand the Heat'', ''When We Were Young'' i ''New Beginning''.

Tragedija je pogodila bend 1984. kada su završili u prometnoj nesreći u kojoj je Cheryl slomljena kralježnica, a Mike je pao u trodnevnu komu, uzrokujući ozljede koje su mu promijenile život. U jednom od najneurednijih raspada benda u povijesti, 1985., Jay je objavila da je završila s bendom nakon što je imala aferu s Andyjem Hillom, mužem Nichole Martin.

Iako je Shelley dovedena kao zamjena, ona je otišla 1989.
2009. Baker, Nolan i Aston ponovno su se okupili kao The Fizz, krenuvši na uspješnu turneju diljem Ujedinjenog Kraljevstva prije nego što su izdali svoj treći studijski album.

Celine Dion

Rođena Kanađanka Celine ostvarila je pobjedu sa samo jednim bodom razlike, otpjevavši ''Partez Pas Sans Moi'' za Švicarsku na natjecanju za pjesmu Eurovizije 1988.

Nakon što je kao tinejdžerica objavila nekoliko pjesama na francuskom jeziku, zvijezda je nastavila učiti engleski prije nego što se sljedeće godine vratila s prvom pjesmom ''Where Does My Heart Beat Now''.


Uzevši pauzu ranih 1990-ih kako bi provela vrijeme sa svojim menadžerom i suprugom Renéom Angélilom, vratila se s praskom 1997. snimivši temu Titanika ''My Heart Will Go On''. Zvijezdi je 2004. uručena nagrada Chopard Diamond na dodjeli World Music Awards i postala je najprodavanija pjevačica svih vremena.

Celine je sada prodala više od 200 milijuna albuma diljem svijeta, a od Eurovizije je osvojila 12 World Music Awards, pet Grammyja i sedam Billboard Music Awards.

Dion je imala svoj dio rezidencijalnih predstava u Las Vegasu tijekom svoje tri desetljeća duge karijere.

Lordi

Nakon 40 godina natjecanja, Finska je konačno ostvarila svoju prvu pobjedu na Euroviziji i to zahvaljujući čudovišnom rock bendu Lordi i njihovom pjesmom ''Hard Rockom, Hallelujah'' 2006.

Jedini hard rock izvođač koji je pobijedio na natjecanju, bend se suzdržava od pokazivanja lica noseći jezive maske čudovišta. Lordi su bili na nekoliko turneja diljem svijeta, uključujući UK i Ameriku, te su izdali deset studijskih albuma i 19 singlova.


Tijekom pandemije, bend je nastavio stvarati glazbu, izdavši svoj deseti album Collection u siječnju 2020., kao i najavljujući europsku turneju. Međutim, stvari su se promijenile u svibnju 2022., kada je objavljeno da je Amen napustio bend.

Lordi je objavio izjavu u kojoj je pojasnio da je zamolio Amena da napusti bend zbog rastućih napetosti.

Conchita Wurst

Austrijski pjevač Thomas Neuwirth popeo se na eurovizijsku pozornicu 2014. kao Conchita Wurst i uzeo trofej s pjesmom ''Rise Like A Phoenix''.
Conchita, ženski lik s bradom koju prikazuje Neuwirth, u svijetu se smatra kulturnom ikonom i aktivisticom za LGBTQ prava.


Njezin istoimeni album objavljen 2015. bio je popularan diljem svijeta, a Thomas je nastavio objavljivati albume kao Conchita do 2018. Conchita je nastupala u Operi u Sydneyju i londonskom Palladiumu, a posvetila se i televiziji kao stalna sutkinja u reality seriji Queen of Drags natjecanja u dragu.

Bilo da su se odlučili za glazbenu, zabavnu ili televizijsku karijeru, neki su izvođači svoj uspjeh stekli zahvaljujući Euroviziji i svojoj osebujnošću. Nekih se rado sjećamo, a neki su svoju popularnost davno ostavili iza sebe i uživaju u staroj slavi.