Majčinska odlučnost

Simbol majčinstva i borbe za pravdu! Majka se osvetila kartelu koji joj je oteo kćer

Miriam Rodríguez i kartel
Miriam Rodríguez i kartel Foto: Crime Dynasty/Youtube
Mama koja je odlučila uzeti stvari u svoje ruke! Nevjerojatna priča o Miriam Rodríguez

Mama je ulovila 10 članova meksičkog narko kartela nakon što su joj oteli kćer. Miriam Rodríguez je 2014., nakon otmice njezine dvadesetogodišnje kćeri Karen, odlučila stvar uzeti u svoje ruke. Vlasti su učinile jako malo kako bi dublje istražili zloćin, zato se Miriam odlučila započeti vlastitu istragu.

Ona nije bila vođena osvetom, već je htjela pronaći odgovor na brojna pitanja koja je imala u vezi s nestankom njezinog djeteta. Istragu je provela samostalno, a često se prerušavala i pomoću anketa dobivala informacije koju su joj bile potrebne.

Njezina je istraga završila je dovodeći je do članova jednog od najopasnijih meksičkih narko-kartela, Los Zetas, a na kraju je prikupila dovoljno informacija kako bi policija uhitila čovjeka za kojeg je sumnjala da je umiješan u otmicu njezine kćeri.


Uz pomoć svog sina Luisa, Miriam je ovog člana bande uspjela strpati iza rešetaka, a kad su ga priveli, bio je spreman odati imena ostalih članova bande.
Jedan od imenovanih članova tada je imao samo 18 godina, detalj koji je Miriam iskoristila u svoju korist, oslanjajući se na svoje majčinsko suosjećanje kako bi ga uvjerila da otkrije lokaciju svoje kćeri.

Nažalost, to ju je dovelo do jednog razornog otkrića kada je potvrdio da je Karen ubijena. Šokantno je saznanje dodatno potaknulo Miriaminu misiju da uhvati odgovorne članove bande, a njezina je upornost dovela do masovnog iskopavanja još desetaka mrtvih tijela.
Tijekom sljedeće tri godine, Miriam je postajala stručnjak za prerušavanje, mijenjajući frizuru, glumeći službenike, zbližavajući se s članovima obitelji, kako bi mogla saznati sve o ljudima odgovornim za otmicu i smrt njezine kćeri.

Miriam je bila odgovorna za uhićenje 10 članova bande koji su pokušali pobjeći i započeti nove živote. Njezina misija učinila ju je simbolom nade i divljenja među ostalim ožalošćenim obiteljima u San Fernandu koje su izgubile svoje najmilije zbog kartela, no također ju je dovela u ozbiljno opasnu poziciju.

2017. njezin je život tragično završio kada je ubijena hitcima iz vatrenog oružja ispred svoje kuće 10. svibnja, na Majčin dan u Meksiku, kada su naoružani napadači provalili u njezin dom i upucali je 12 puta. Njezina je smrt bila svojevrsna poruka kartela, no o njezinoj se žrtvi i hrabrosti pročulo diljem svijeta.

Iako je Miriam tražila oružanu zaštitu u godinama nakon rušenja svog kartela, jednom je rekla, kako „Nije me briga ako me ubiju. Umrla sam onog dana kada su mi ubili kćer.“. Miriamin sin Luis nastavlja misiju svoje majke, pomažući u pronalaženju članova kartela odgovornih za otmicu i ubojstvo najmilijih obitelji kroz Kolektiv aktivista za nestale osobe San Fernanda.