Report

Namjerno potopili jahtu, a razlog tome ne možete ni naslutiti

veliki brod one u more
veliki brod one u more Foto: by Jason Blackeye on Unsplash
Obično superjahta koja tone na dno oceana nije dobra vijest, ali to nije slučaj s Timeom, 38m dugim brodom koji je porinut 1988. Olupina će koristiti koraljima, roniocima i grebenskim ribama duž atlantske obale Floride.

Jahta je potopljena u subotu u blizini Fort Pierce Sportfishing Cluba u Fort Pierceu, na Floridi, kako bi postala umjetni greben. Oko 55 drugih plovila potopljeno je duž obale kako bi se stvorili grebeni, prema Inicijativi za čišćenje mora (MCI), koja se udružila s Programom umjetnih grebena okruga St. Lucie kako bi dovršili projekt.

Brod, koji je sada samo aluminijski kostur bez motora i unutrašnjosti, zadnjih je 10 mjeseci pripreman za potonuće. Počivat će na dubini od oko 45 metara, gdje će najmanje godinu dana biti potrebno da jahta postane pravi ekosustav.

Florida ima jedan od najaktivnijih programa za umjetne grebene, koji je, u državnim i saveznim vodama uz obalu Floride, od 1940-ih postavio više od 3800 planiranih umjetnih grebena.

Kad je porinuta 1988., Time je bila najveća aluminijska jahta na svijetu. Sada će postati dom rijetke vrste koralja, više vrsta grebenskih riba i istraživača. Koraljni grebeni diljem svijeta doživljavaju izbjeljivanje zbog jačih UV zraka sunca, čak je i Veliki koraljni greben doživio masovno odumiranje zbog izbjeljivanja.