Savjeti za introverte

Pomoć introvertima: Ovako možete popraviti svoje komunikacijske vještine

Introvert
Introvert Foto: Canva
Introverti, ne brinite se! Ovi vam savjeti mogu pomoći u komunikaciji

Važno je naglasiti da su dobre konverzacijske vještine ključne za otvaranje mnogih vrata, i u privatnom životu i u poslovnom svijetu. To je istina koja vrijedi za sve pojedince, neovisno o njihovu temperamentu.

Introvertima interakcija s drugima može biti izazovna te rezultirati osjećajem nelagode ili iscrpljenosti, no s pravim pristupom i alatima, i introverti mogu razviti izvrsne konverzacijske vještine koje će im pomoći u svim aspektima života.

Dok ekstroverti često uživaju u društvu i crpe energiju iz vanjskih interakcija, introverte iscrpljuju duži periodi interakcije te preferiraju tišinu i mir vlastitog društva.

Profesor komunikacijskih znanosti Preston Ni u svojoj knjizi "Relationship Communication Success for Introverts" ističe nekoliko savjeta koji će vam pomoći da razvijete ove vještine i počnete uživati u razgovoru s drugima, prenosi nam Psychology Today.

1. Pokaži interes

Aktivno slušajte sugovornika i postavljajte otvorena pitanja kako biste održavali razgovor: Otvorena su pitanja ona koja od sugovornika zahtijevaju složen odgovor. Dakle, na njih se ne može odgovoriti s „da“ ili „ne“. Takva pitanja često počinju s riječima poput „što“, „kako“, „zašto“ ili „koji“. Na primjer, „Kako si proveo vikend?“ ili „Što misliš o trenutačnoj situaciji?“.

Kada komunicirate s drugima, važno je pokazati interes za ono što vaš sugovornik govori. Aktivno slušanje omogućuje razumijevanje sugovornikovih stavova, osjećaja i vrijednosti, a postavljanje otvorenih pitanja potiče daljnju komunikaciju i omogućuje vam da dublje istražite temu razgovora.

2. Spontanost

Uvedite određenu dozu spontanosti tijekom izražavanja svojih misli kako biste se oslobodili pritiska od potrebe za savršenim izražavanjem.

Kada osjetite pritisak ili nesigurnost tijekom razgovora, koristite uvodne fraze poput „Nisam još siguran, ali...“ kako biste lakše izrazili svoje mišljenje i imali vremena promisliti o tome što želite reći. Ova praksa omogućuje vam da se oslobodite straha od pogreške te da govorite slobodnije i spontanije.


3. Pauza

Ako se osjećate kao da trebate predah, objasnite svom sugovorniku da trebate na zrak ili popiti vode. Tijekom dugih razgovora važno je povremeno uzeti pauzu kako biste se osvježili i pripremili za nastavak razgovora.

Otvoreno izražavanje te potrebe omogućuje da se osjećate sigurnije i omogućuje vam organiziranje misli prije nego što nastavite s razgovorom. Ako se ne želite udaljiti od razgovora, ali još niste sigurni što mislite u određenoj temi, slobodno naglasite da trebate sekundu kako biste procesuirali sve informacije.


4. Kako završiti razgovor?

Pozitivan završetak razgovora ključan je za održavanje dobrih odnosa i komunikacijskih vještina. Kada shvatite da su vaše socijalne baterije pri kraju ili nemate više što nadodati, slobodno najavite svoj odlazak. Diplomatski objasnite da morate nastaviti dalje sa svojim danom ili navedite nekakav drugi prikladni razlog.

„Kada ste spremni završiti razgovor, upozorite svog komunikacijskog partnera da ćete nakon sljedećeg komentara ili pitanja morati otići učiniti nešto drugo. Psihološki pripremite drugu osobu za zaključak za lakši izlazak.“

Najavite da morate otići kako biste završili razgovor na prijateljski način, izražavajući zahvalnost za vrijeme i poštovanje prema sugovorniku.


Uspješna komunikacija ključna je vještina za sve, ali može biti posebno izazovna za introverte. Međutim, uz prave strategije, i introverti mogu razviti izvrsne konverzacijske vještine. Aktivno slušanje, postavljanje otvorenih pitanja, spontanost u govoru, potreba za pauzom i diplomatsko završavanje razgovora ključni su elementi uspješne interakcije.