Report

Potraga može početi

Banner300

Postoje li suncožderi – inteligentna bića koja se hrane zvijezdama?

Piše , Objavljeno

Jedna od najkontroverznijih novih astrobioloških teorija istražuje mogućnost postojanja naprednih civilizacija ili inteligentnih oblika života koje mogu pojesti cijelo Sunce!

binary starKoliko nam god ova teorija zvučala nebulozno djetinjasta, na umu moramo imati kako se ljudima prije par stotina godina isto takvom činila ideja da se Zemlja okreće oko Sunca ili da su za ogromnu smrtnost odgovorna mikroskopska bića koja se prenose zrakom i tekućinom. Upravo zbog toga moramo imati otvoren um i prihvatiti mogućnost  da negdje u svemiru (pa možda čak i u našem susjedstvu) postoji napredna civilizacija ili inteligentni oblik života koji se hrani zvijezdama i doslovno ih ili figurativno proždire!

Iako se ovakav oblik pribavljanja energije već spominjao u nekoliko navrata (SF roman The Star Maker Olafa Stapledona iz 1953. godine ili teorija dysonovih sfera), ponovno se aktualizirao radovima belgijskog filozofa dr. Clementa Vidala, koji s astrobiologom Stephenom Dickom, futuristom Johnom Smartom i stručnjakom za nanotehnologiju Robertom Freitasom zagovara početak potrage za suncožderima, vanzemaljskim oblicima života koji se svjesno ili instinktivno hrane energijom zvijezda.

star

Ruku na srce, gotovo svaki oblik života na Zemlji, uključujući i nas same, se također može smatrati suncožderom jer nam je za život nužna svjetlost i energija naše zvijezde, ali i dalje je to toliko malena količina da je gotovo zanemariva (cijelo čovječanstvo proizvodi trilijun puta manje energije od Sunca). No što bi se dogodilo da negdje u svemiru postoji civilizacija koja je toliko napredna da treba daleko više energije te ima tehnologiju kojom ju može izvlačiti izravno iz same zvijezde? Možda zvuči kao teški SF, ali ako malo bolje razmislimo ova ideja uopće nije toliko nerealna i nemoguća, a jedino što je uistinu dvojbeno jest način na koji bi se ona crpila!

Dr. Clement Vidal – predavanje:

Osim klasičnih ideja o high-tech tehnologijama za žetvu sunčeve energije, postoji i daleko zanimljivija teorija o postojanju gigantskih oblika života koji doslovno proždiru cijelu zvijezdu! Naravno, ta teoretska bića možda ne bi ispunjavala klasične uvjete onoga što smatramo živim (ugljik, voda i kisik kao temelj postojanja), ali bi u širem smislu ipak obavljala osnovne metaboličke funkcije poput izmjene energije, održavanja unutarnje ravnoteže i izbacivanja entropije. Je li to dovoljno da se nešto nazove živim, teško je reći, a još bi teže bilo ustanoviti radi li se o inteligentnom entitetu. Naravno, ako ikada uspijemo pronaći išta što podržava ovu teoriju…

star water

Dr. Vidal i njegovi istomišljenici pak misle da smo već pronašli suncoždere da se oni kriju u astronomskim mjernim podacima dostupnim svakom znanstveniku. Naime, radi se o fenomenu binarnih zvijezda koje bi s jedne strane mogle biti samo dvije zvijezde uhvaćene u kozmički tango, ali bi iz drugačije točke gledišta mogle biti upravo “živi” sustav u kojem postoji protok energije, organizacija i izbacivanje otpada u obliku izboja plina. Ovakvi su sustavi primijećeni samo kod zvijezda koje se nalaze na određenoj, idealnoj udaljenosti i nikako nisu zajednički svakom binarnom sustavu, a radi li se o običnom astronomskom fenomenu ili iza svega stoji promišljeni potez proždrljive inteligencije za sada ne možemo znati. A ako ima ljudi koji su spremni svoje karijere potratiti na traženje ovih suncoždera i za to ne trebaju milijarde dolara, mi ih u potpunosti podržavamo… tko zna, možda se vanzemaljski život ne krije u porama kamenja na Marsu, već ovoga trena juri na gablec prema našem Suncu!

TAGOVIastrobiologija astronomija inteligentni život sunce suncožder vanzemaljci vanzemaljski život zvijezda

Komentiraj