Ovako treba odgovoriti

Stručnjak otkriva kako odgovoriti na “najgore pitanje“ na razgovoru za posao! Ovo pitanje zbunjuje većinu ljudi

Muškarac na razgovoru za posao
Muškarac na razgovoru za posao Foto: Canva
Ovo je ispravan odgovor na zbunjujuće pitanje na razgovoru za posao

Stručnjak za karijere otkrio je kako biste zapravo trebali odgovoriti na dosadno pitanje na razgovoru za posao zbog kojeg većina ljudi doživi egzistencijalnu krizu ili kažu nešto što u konačnici požale.
Budimo iskreni, razgovori za posao ionako mogu biti prilično naporni ili barem zamorni. Morate tamo sjediti i hvaliti se samim sobom ili opravdavati svoje poslovne odabire.

I naravno, jedno od onih uobičajenih klišejskih pitanja koje mnogi poslodavci rado postavljaju je nešto u stilu "Gdje se vidite za pet godina?". Uf. Mislim, većinu dana ne znamo ni što ćemo pojesti za ručak, a kamoli gdje ćemo biti pet godina unaprijed.

Srećom, savjetnica za karijeru Erin McGoff često odlazi na Instagram kako bi savjetovala svoje pratitelje o razgovorima za posao.
U jednom je videu objasnila najbolji način za odgovor na to stresno pitanje. Ističe kako je ključno biti malo neodređen i pokušati ne biti “specifičan ili previše krut“.



Pojašnjava kako poslodavci to pitanje ne postavljaju zato da bi to provjerili za pet godina i prozvali vas u vezi vaše vizije, već samo žele znati zbog čega ste uzbuđeni, imate li ciljeve i uklapa li se posao u vašu željenu putanju karijere.

Dakle, u osnovi, kao što kaže McGoff, nikada na to ne biste trebali odgovarati s “Ne znam“ ili „Trenutno se ne brinem oko budućnosti“ i “Volio bih vidjeti gdje će me život odnijeti“.

Umjesto toga predlaže da svoj odgovor započnete s "Teško je znati kako će život izgledati za pet godina, mislim, kao što smo vidjeli, svijet može biti vrlo nepredvidljiv.", a onda možete nastaviti s nečim poput “Iako volim zadržati fleksibilnost, prilagodljivost i otvoreni um, imam specifične ambicije i ciljeve.

\\folder\vezani_članak Razgovor za posao Ovo ne treba reći Izbjegavajte ove fraze pri razgovoru za posao! Mogle bi vas koštati željene pozicije

“Za pet godina volio bih biti u ulozi u kojoj vodim kreativni tim. Volio bih raditi na projektima koji me vesele za kampanje u koje stvarno vjerujem. Postati kreativni direktor ili imati višu rukovodeću ulogu definitivno je cilj na kojem radim."

Također preporučuje da se usredotočite na “kako se želite osjećati“' kao i na ono što želite raditi.

Eto! Sad se znate snaći i na tom nezgodnom pitanju na razgovoru za posao.

Želimo čuti tvoje mišljenje – posjeti rubriku "Ubaci u Folder" i odgovori na ovotjedno pitanje!