Report

Ima tko kakvu ideju?

Banner300

Svemirski drek će uskoro biti i naš problem. NASA nudi 200 tisuća kuna onome tko ga riješi

Nikada nismo mislili kako ćemo ičime doprinijeti napretku znanosti, ali sada nam se iznenada ukazala prilika da zasjamo!

Piše , Objavljeno

Najveći svjetski umovi su potrošili nebrojene sate razvijajući i unaprijeđujući svemirski program i slanje ljudi u svemir, a koncentracija inteligencije u NASA-i je vjerojatno veća nego bilo gdje drugdje na planeti. No čak niti oni, koji su svoje živote posvetili znanosti i našem stremljenju prema zvijezdama, stoje kao telad ispred šarenih vrata, ne znajući kako i što napraviti pred vjerojatno najvećim izazovom međuplanetarnog i međuzvjezdanog putovanja: obavljanju velike nužde u ništavnosti svemira.

Naime, iako već itekako traju nastojanja da se “naši ljudi” napokon zapute prema drugim planetima, znanstvenici još uvijek nisu pronašli rješenje na prilično banalni i totalno zemaljski problem, a to je kako se efikasno riješiti izmeta. Na svemirskim postajama se nalaze posebni sustavi pri kojima astronauti mogu obaviti veliku nuždu u uvjetima bez gravitacije i to relativno bezbolno, ali problemi nastaju kada na sebe stave teška i kompleksna odijela. Tada im je jedina opcija pelena, a iako ovu naprednu tehnologiju zbrinjavanja otpada nismo koristili od tamo negdje druge godine, možemo pretpostaviti kako nije nimalo ugodno baciti dvojku u to. Još je veći problem što, ukoliko izmet ostane predugo u doticaju s ljudskim tijelom, može doći do infekcija pa čak i sepse, a onda niti smrt nije isključena.

Space Poop Challenge – video:

Zato je ekipa iz NASA-e odlučila potražiti pomoć javnosti u osmišljavanju novog sustava zbrinjavanja izmeta, a nagrada za najbolje rješenje njihovog Space Poop Challengea je 30 tisuća dolara. Ne znamo koliko je to stvarna molba ili samo još jedan populistički potez kojem je namjera privući javnost, ali nije niti bitno. Trideset somova je trideset somova! Svaki prijedlog mora zadovoljavati nekoliko bitnih uvjeta, među kojima su i sposobnost da sustav kvalitetno zbrine izmet do 144 sata, da se u odijelo i na tijelo može ugraditi za maksimalno pet minuta i da može otrpiti silu od 3 do 4G bez da se sve ne razleti po svuda. Pa eto, ako tko ima ideju može se okušati, a prijedlozi se zaprimaju do 20. prosinca ove godine.

TAGOVIastronaut drek govno izmet nasa pelene space poop challenge sustav velika nužda

Komentiraj