Mix

“Kao David Beckham, ali duplo” – japanska zvijezda je 2001. došla u Arsenal, ali nije sve išlo po planu

junichi inamoto
junichi inamoto Foto: Folder.hr
Sigurno ste vidjeli kaos u Japanu kada David Beckham dotakne njihovo tlo. Imao je status božanstva, a ni sponzorski ugovori nisu bili loši. Postojao je igrač koji je nadmašio njegovu slavu, zove se Junichi Inamoto. Junichi Inamoto je bio prvi Japanac u redovima Topnika. Arsene Wenger ga je doveo tijekom ljeta 2001. godine. Japanski mediji su podivljali, Arsenal je vrlo brzo postao najpopularniji klub s Otoka na japanskom otočju.

Japanskim ljubiteljima nogometa Premiership predstavlja vrhunac nogometne karijere za svakog igrača, glamur i tradiciju istovremeno, a svi znamo koliko je tradicija važna u Zemlji izlazećeg sunca.

Očekivala se priča o uspjehu, kao ona Hidetoshija Nakate u Serie A ili Shinjija Onoa u nizozemskom prvenstu.

U Arsenalu je zaigrao u svega nekoliko utakmica, nijednom u Premier ligi, ali bi se predstavnici japanskih medija i dalje pojavljivali na svakoj utakmici u nadi da će vidjeti svog junaka. Nakon svega jedne sezone Arsenal i Wenger su ga se odrekli.

Svoju narav je pokazao komentarom vezanim uz period u Arsenalu. “Možda nisam igrao, ali mom napretku je pomoglo treniranje s najvećim nogometnim zvijezdama. Zahvalan sam.”

Inamoto je odmah nakon odlaska iz Arsenala na Svjetskom prvenstvu 2002. odigrao maestralno te je zabio čak dva gola. Mislilo se da je izletu u Premiership došao kraj, ali tad je drugi francuski stručnjak odlučio da želi “azijskog Beckhama” u svojim redovima. Jean Tigana iz Fulhama mu je odlučio dati šansu.

Mora da je vidio video u kojem Inamoto i Ronaldinho izmjenjuju trikove!

Status Inamota u domovini je najlakše opisan riječima “Think David Beckham, then double it.”.

Najveći uspjeh u karijeri mu je osvajanje Intertoto kupa s Fulhamom (sjećate se tog natjecanja?) gdje je u dvije utakmice finala zabio četiri gola Bologni. U prvoj utakmici finala je zabio jedan gol, a u drugoj je zabio hat-trick. Navijači Fulhama i dalje zovu taj povijesni pothvat Inamoto Intertoto Joy.

Mourinho se čak zaprijetio Michaelu Essienu nakon loše utakmice da će ga prodati i da će kupiti Inamota.

Nažalost, u prijateljskoj utakmici protiv Engleske (naravno!) se ozlijedio, Fulham nije bio siguran u kasniji transfer i Inamoto je počeo s journeyman fazom svoje karijere. West Bromwich, Cardiff, Galatasaray, Eintracht, Rennes pa nazad u domovinu. Puno toga je prošao, zanima nas žali li za ičim.

Ako se pitate gdje je Inamoto danas? Još igra u četrdesetoj godini života, izgleda kao da je u kasnim dvadesetima i ne razmišlja o prestanku. Barem ne još. Tko zna, možda dostigne i nekadašnjeg Dinamovca Miuru.