Mix

Otpisani čarobnjak odlazi iz Arsenala u novi klub – kako je uopće došlo do ovoga?

Mesut Ozil na klupi
Mesut Ozil na klupi Foto: Folder.hr
Izvor fotografije: Shutterstock

Mesut Özil je definitivno nogometni igrač kojeg obožavatelji ili vole ili ne vole. Nema sredine, ali nažalost je u posljednje vrijeme bilo više ovih koji ga ne vole.

Čini se kako je svemu došao kraj s obzirom na to da Mesut odlazi u novi klub i prije nego mu istekne ugovor u lipnju ove godine. Nakon 254 utakmice, 44 gola, 77 asistencija, šest trofeja i nekoliko kapetanskih traka Özil iz Arsenala odlazi u Fenerbahče. Arsenal će mu još isplatit neke novce – samo da ode.

Kako je do ovoga došlo?

Nijemac turskih korijena je od prve pojave na velikim nogometnim igralištima kada je igrao za Schalke već pokazivao ogroman potencijal. Njega nije manjkalo niti u Bremenu, ali odlazak u Real Madrid 2010. je zacementirao njegov status igračine u veznom redu. Priča se da pogodi muhu loptom u lijevu trepavicu na udaljenosti od 32 metra.

Pobjeda na Svjetskom prvenstvu 2014. ga je pretvorila u najveću zvijezdu jer uvijek će igranje za klub biti jedno, a za reprezentaciju nešto drugo.

Osobno bismo čak i rekli da tu negdje završava pozitivna strana priče o Mesutu Özilu. Nakon toga kao da je netko odlučio da je dovoljno letio.

Nećemo lagati, Özil pokraj Luke nije mogao ostati onaj igrač koji će biti mozak svega. Potez odlaska u Arsenal koji se dogodio 2013. su mnogi stručnjaci pozdravili. Özil se činio kao da je igrač koji je Arsenalu već jako dugo potreban.

Nisu očekivali da će biti sljedeći Henry, motor i legenda Arsenala, ali svi su se nadali dobrim igrama i povratku Topnika na stare staze slave.

Dobro je cijela priča krenula s osvojenim FA kupovima, ali Englezima se nije sviđao Özilov stil igre. Smatrali su ga prelijenim i neangažiranim. O njemu ćete naći takve isječke na YouTubeu. A opet, naći ćete i one gdje je on najbolji dodavač svih vremena ikad.

.

Teško je stvoriti mišljenje prema izjavama stručnjaka naše razine poznavanja nogometa (mi nismo stručnjaci, ali volimo pričati).

Iz tih razloga, naravno da će i mediji usmjeriti svu svoju pažnju na njega. Mesut im je tako postao crna ovca. Sigurni smo da nema svatko alate da se nosi s time.

Ni reprezentacija nije igrala najsjajnije. Svi su se pitali što se dogodilo s tim njemačkim strojem iz 2014. Nitko nije imao odgovor.

Trenutak koji je Mesutu prelio čašu u reprezentativnom planu je bilo fotkanje s Erdoganom na njegovoj svadbi. Razlozi za rano povlačenje iz reprezentativnog kadra s Özilove strane su nepoštovanje i rasizam koji je njemu upućen zbog fotografija s Erdoganom.

Pogodilo ga je što je za naciju bio Nijemac kada su pobjeđivali, ali imigrant kada su gubili. To su bili posljednji dojmovi Mesuta kao njemačkog reprezentativca nakon što su se svi zbog fotografija s dotičnim političarem pitali kojoj državi je vjeran… Ah, ljudi…

To nezadovoljstvo je nastavljeno u Arsenalu. Özil je sve češće imao duže periode neigranja, a ugovor koji je potpisao 2018. je još trajao. Tim ugovorom je primao tjednu plaću u visini od 350.000 funti. Možda je to bio pokušaj motivacije s Arsenalove strane, ali reklo bi se da nije uspjelo.

Trenerima se očito nije sviđalo njegovo ponašanje na terenu, ali moguće da je i njegov aktivizam izvan terena utjecao na prilike na terenu.

On je poznat po svom sudjelovanju u humanitarnim akcijama te će se oglasiti kada su ljudska prava u pitanju. Stoga, nije ni šutio kada je u pitanju bila progonjena skupina Ujgura iz kineske regije Xinjiang. Mesut je kritizirao teror Kine nad navedenom islamskom manjinom. Tim potezom je vrlo vjerojatno utjecao na Arsenalov odnos s kineskim investitorima. Ovo nije dokazano, ali kao sva piskarala – nagađamo. Ono što je dokazano je da je izgubio sponzorski ugovor s Adidasom od dvadesetak milijuna funti zbog toga.

Posljednji čavao u Özilovom lijesu je bio Arteta koji ga nije naveo među 25 igrača koji uopće mogu igrati za Arsenal ove sezone, nakon što nije ni igrao od ožujka.

Bilo je samo pitanje vremena kada i gdje će bivši kapetan otići, a nedavno smo saznali i taj odgovor.

Istanbulski klub će ga primiti raširenih ruku, turska liga ima najstrastvenije navijače u Europi. To je dobro kada momčadi i igrači igraju dobro, baš i nije kada ne igraju. Novotarija Ozilovog dolaska će se brzo istrošiti, morat će opravdati uložen novac i vrijeme u njegovo dovođenje.

Nadamo se da će tamo imati prilike koje zaslužuje te da će voditi sretniji život na i van terena.