Mix

Teško ga je ne primijetiti – čitav svijet priča o ovom gorostasnom rukometašu, čak i Shaq

Mvumbi je iznenađenje Svjetskog rukometnog prvenstva (2)
Mvumbi je iznenađenje Svjetskog rukometnog prvenstva (2) Foto: Folder.hr
Njegovo ime je Thierry Gauthier Mvumbi. On je pivot reprezentacije Demokratske Republike Kongo i izgledom je atipičan rukometaš. Na stranicama Međunarodne rukometne federacije je prije početka prvenstva stajala visina od 176 centimetara i težina od 89 kilograma. Kada ga vidite bit će vam jasno da to uopće nije istina. Ovo nas podsjeća na skauting jedne od starijih naslova FIFA-e kada je Sylvain Wiltord u dresu Bordeauxa bio bijelac. Možda je u pitanju bug, možda je u pitanju neodgovorno skautiranje, ali svima je jasno da to mora biti greška.

Vratimo se na Mvumbija – ubrzo je svijet upoznat s njegovom visinom i težinom (137 kilograma raspoređenih na 195 centimetara), ali i nevjerojatnom pokretljivošću za igrača takve mase.

U utakmici protiv Argentine je pokazao svijetu što zna, zabio je 4 gola i otad ga kamere ne prestaju pratiti, a instantno je postao i ljubimac društvenih mreža.

Pogledaj ga u akciji.

.

Dosad je navikao na anonimnost amaterskog sporta i za francuski Handnews je izjavio kako nikada nije sanjao da će igrati na Svjetskom prvenstvu. A sada mu se javlja i Shaquille O’Neal, bivša NBA zvijezda poznata po svojoj pozamašnoj veličini.

“Kažu da si rukometni Shaq, što se događa?”

Ta poruka je dirnula Mvumbija koji je istaknuo kako je Amerika zemlja košarke, a ne rukometa te da je dirnut i iznenađen.

Ovo je savršena pozornica za nastavak njegove klupske karijere. U utakmici protiv Danske je zabio 4 gola, a brzina jednog šuta je bila 110 kilometara na sat. Mvumbi se ne šali.

Kongo je napokon upisao prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu gdje su pobijedili Angolu, hrvatskog protivnika iz grupe. Mvumbi je zabio dva gola, a pobjedu je proslavio i plesom.

Pobjedu je pred kamerama proslavio i Mbappeovom proslavom.

Prekrasna priča Svjetskog prvenstva koje je ispunjeno kontroverzama i problemima – od prijetnje koronavirusa preko uvjeta u kojima se igra i organizacije pa sve do vojske po ulicama i mačaka na terenu.

Nadamo se da će uz Mvumbija, lijepa priča biti i plasman hrvatske reprezentacije.