Mix

Usporedili smo najplaćenije nogometaše i rukometaše, a podaci su nas zaprepastili

Karabatić i Kopljar u klinču
Karabatić i Kopljar u klinču Foto: Folder.hr
Izvor fotografije: Shutterstock

Svi već znamo kako su nogometaši jedni od najplaćenijih sportaša na svijetu. A čak i najplaćeniji rukometaši u drugu ruku (kontaš, rukomet-ruka?) to definitivno nisu.

Kada samo pogledamo kako se rukometaši, mrcine, ubijaju na terenu i onda nam netko pošalje “best of Neymar loše glumi” video – pitamo se ima li na ovome svijetu pravde.

U jednom sportu ti iščupaju ruku iz ramena, a ti uspiješ zabiti gol, a u drugom netko puhne i ti se otkotrljaš od terena do svlačionice i nazad, cijelo vrijeme u “bolovima”.

Želimo samo reći kako rukometaši imaju veću toleranciju na bol, ali manju toleranciju na novca. Stoga, primaju više udaraca, a manje novaca za razliku od nogometaša.

Usporedimo 1-na-1 pet najplaćenijih rukometaša i nogometaša kako bi argumentirali našu tvrdnju. Za rukometaše smo morali malo više kopati, ali za nogometaše je sve javno i lako dostupno. Znamo da je Messi prvi kakogod okreneš.

Vezano za plaće nogometaša, nećemo navoditi dodatnu zaradu od sponzora, reklama, društvenih mreža i slično, nego samo klupsku plaću prema Forbesovoj listi.

No, kod rukometaša nismo isključili bonuse i dodatke koje dobiju ovisno o tome kako odigraju tekme ili turnire te naravno njihova luda sponzorstva. To zapravo još pogoršava situaciju kada vidite brojke crno na bijelo. Ni Lidlova voda ne može pomoći da prinjuše tom nogometaškom životu.

Zaokružit ćemo sve u kune da vidite tko bi od njih mogao imati malu vilu ili hotelski kompleks u i ima li kandidata za kupovinu otoka. Neki podaci su bili u eurima, neki u dolarima pa hajd da mi to sve skupa u našu valutu da se osjećamo još jadnije u vezi naših vlastitih plaća.

5. mjesto

Egipatski čarobnjak Mohamed Salah ima godišnju plaću od 149.5 milijuna kuna dok se na petom mjestu najplaćenijih rukometaša nalazi 38-godišnji Francuz Michaël Guigou s plaćom od 7.2 milijuna kuna.

4. mjesto

Kylian Mbappé stoji na četvrtom mjestu ove liste u kampu nogometaša s 174.4 milijuna kuna godišnje dok njegov sunarodnjak (LOL) Nikola Karabatić uprihodi 9 milijuna kuna.

3. mjesto

Cristiano Ronaldo samo od nogometa zaradi 435.9 milijuna kuna dok jedan od najboljih rukometaš a svijeta Luc Abalo zarađuje 9.5 milijuna kuna s bonusima. Ovo boli. Još više boli kada u usporedbu ubacimo i sebe.

2. mjesto

Neymar je na drugom mjestu s 485.8 milijuna kuna, a i Hans Lindberg je na drugom mjestu s 11.7 milijuna kuna.

1. mjesto

I za kraj, vrh same liste ponosno drži Lionel Messi s nogometnom zaradom od 572.9 milijuna kuna dok je najplaćeniji rukometaš svijeta Mikkel Hansen s 18.9 milijuna kuna godišnje. Hansen je već godinama najplaćeniji rukometaš svijeta, što potvrđuje i ovaj tweet iz 2012. godine. I dalje je to kikiriki u usporedbi s nogometašima.

Nije ni čudo što neki naši treneri tvrde da se Svjetsko prvenstvo MORALO održati pod svaku cijenu kako rukomet ne bi nestao i kako mu ne bi pala važnost. Sad nam je malo jasnije.

I tak…

Ukratko, najplaćeniji rukometaš zaradi za jednu godinu koliko i Gareth Bale mjesečno kada je u Madridu sjedio na klupi.

Nije ni čudo što nekadašnji najbolji rukometaši na svijetu moraju onda snimati reklame za Gorenje da bi preživjeli. Ivano volimo te, “najbolji si bia i osta!”