Sport

ludnica

Banner300

Znaš li tko su vratari s najviše postignutih golova u karijeri? Sad ćeš znati

Piše , Objavljeno

Uoči Svjetskog prvenstva u Japanu i Koreji davne 2002. godine sam gledao neku emisiju koju ću nazvati Road to World Cup jer mi se tako sviđa. Bio sam klinac. Klinac kojeg je uistinu lako impresionirati, barem sa sportskog stanovišta. U pregledu grupa je došao na red i Paragvaj, a kao zvijezda, uz Roque Santa Cruza, je naveden vratar Chilavert. I pomislio sam “kakav je to luđak koji vrataru dopušta da izvodi slobodne udarce?”. Prikazana je kratka kompilacija, Chilavert ih je utrpao par komada. Ostao sam šokiran. Svima u ulici sam pričao da sam Chilavert kad bih stao na gol. Kahn je napokon izgubio u mojim očima, a pobjeđivao je još od 1998. godine kada sam dobio njegovu Panini sličicu među prvima.

Sjećam se i eksperimenta sa Stipom Pletikosom u dresu Hajduka kad je počeo izvoditi penale. Zabio ih je 4 ako je vjerovati internetu. Ne sjećam se je li promašio neki, ali takve crtice su mi uvijek bile zanimljive.

Asmir Begović je postigao gol kada je ispucao loptu, a lopta je odlučila ući u gol na drugoj strani terena. Takvih golova je bilo još nekoliko, u Premier ligi se ističu Paul Robinson i Tim Howard (hvala, Googleu).

Znao sam nekoliko vratara koji su postigli gol, prvi mi na pamet pada Schmeichel, naravno Tata Schmeichel Petar Pero – koji je u karijeri zabio deset komada. Sin Kasper nikad nije dobio takve ovlasti u igri.

Uvijek bi ti golovi došli u zadnjim sekundama utakmice i ti vratari bi bili heroji, ali postoje i oni koji se nisu mogli zadovoljiti samo obranama vlastitih vrata već su htjeli sijati kaos i na drugoj strani terena.

Ovo je članak o njima.

Sjećate se Hansa Jorga Butta? Njemački vratar je zabio 32 gola u karijeri, zahvaljujući jedanaestercima. U Ligi prvaka je zabio čak tri puta, a sva tri gola je zabio protiv Juventusa. Stuttgartu je zabio iz dva jedanaesterca na jednoj utakmici, a onda je tri mjeseca kasnije opet zabio Stuttgartu – iz dva jedanaesterca. Pa sad vi nama recite da ne živimo u simulaciji u kojoj netko gore razbija kontrolere i izmišlja čudne scenarije. Jedan jedini put se nije stigao vratiti na gol. Zabio je Schalkeu, a oni su ga lobovali s centra. Ah nogomet <3

Marcio je vratar koji i dalje igra, u karijeri je zabio 34 gola, a ima još vremena podebljati račun.

Johnny Vegas Fernandez je lik za kojeg vjerojatno niste čuli, ali ovaj peruanski čuvar mreže je zatresao mreže 39 puta – 30 puta iz jedanaesteraca i 9 puta iz igre. Većinu ih je zabio za peruanski klub Sport Boys. Okej je ako vam ništa ne znači, ni najveći Football Manageri među nama nisu otporni na ovakve opskurne činjenice.

Priča se da moraš biti luđak da budeš dobar vratar. Kad sam postavio tezu, lako je naći likove koji će ju potkrijepiti, ali ako smo iskreni – ima i onih dosadnih, prečistih likova koji ne bi mogli uzbuditi ni tvoju baku. Rene Higuita bi potvrdio našu tezu. Driblao je protivnike u svom kaznenom prostoru, pucao je slobodnjake, a s vremena na vrijeme je volio izbiti loptu svojim poznatim “škorpionom”. Nema takvih vratara. U karijeri je zabio 41 gol što je dovoljno za četvrto mjesto na ovoj listi.

Na trećem mjestu imaš Dimitara Ivankova s 42 gola (da se bar Higuita vrati da zabije još 2 nekom) koji je zabijao u Bugarskoj i Turskoj ligi. Mi ga nismo previše zapamtili kao neke druge likove s ove liste, ali 42 gola za vratara je jedna respektabilna brojka.

A tek 67 golova za vratara?

S brojkom od 67 golova dolazim do junaka s početka priče. Jose Luis Chilavert. Jedini vratar koji je postigao hat-trick u karijeri. U međunarodnoj karijeri je zabio 8 komada, a od toga su 4 bila za već spomenuto Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji.

A na prvom mjestu, sa više golova u karijeri od Nicklasa Bendtnera – jedan jedini Rogerio Ceni. U 2005. godini je zabio 21 gol! Brate. Od 131 gola, čak 61 je došao iz slobodnih udaraca tako da kad idući put budete pričali o najboljim izvođačima slobodnih udaraca, uz Pirla i Juninha Pernambucana morate izgovoriti i ime Rogerija Cenija. Grb Sao Paula mu je krasio prsa kroz čitavu karijeru i nalazi se u top 10 strijelaca u povijesti kluba.

Moramo spomenuti i Jorgea Camposa, meksičkog ludog vratara koji je s Nikeom dizajnirao najluđe dresove za vratare, a postao je najpoznatiji ikad kada je Nike napravio slavnu reklamu u kojoj Campos uz Maldinija, Figa, Ronalda, Cantonu i društvo pokušava spasiti svijet od sila pakla.

Ne možemo naći točan podatak – u istom Wikipedia članku piše da je zabio 34 i 35 golova, drugdje smo našli različite podatke u kojima ima previše različitih brojki – od 30 pa sve do 45 golova, ali nismo sigurni pa ćemo ga počasno spomenuti. Dio tih golova je zabio igrajući kao napadač. Usred utakmice bi ga prekomandirali u napad – ili bi nekad ušao s klupe kao napadač. Usprkos golemoj popularnosti, nikad nije došao igrati u Europu jer su meksički klubovi u devedesetima redovito tražili velik iznos novca za svoju zvijezdu. I dalje ga pamtim iako sam osvijestio njegovo postojanje relativno kasno, ali ti dresovi – to ti se ureže u mozak.

TAGOVIgolmani golovi nogomet nogometni rekordi nostalgija vratari