Tech i Web

Banner300

Googleov desant na iPhone

Danas Google predstavlja Nexus One, svoju prvu pravu inačicu smartphonea

Piše , Objavljeno

google nexus one

google nexus one

Benchmark tržišta pametnih telefona, mili i dragi iPhone, danas će doživjeti prvi pravi udar dostojne konkurencije. Google predstavlja svoju inačicu smartphonea – Nexus One. šoraaaaa!

Nakon nekoliko mjeseci pomahnitalih spekulacija i svega par detalja koji su uspjeli procuriti u javnost, Google će konačno predstaviti svoj prvi touchscreen uređaj – Nexus One. Proizveden u tajvanskoj kompaniji HTC, smartphone pogonjen Googleovim operativnim sustavom Android biti će dostupan Zemljanima po cijeni od oko 500 dolara. Android se već dokazao na raznim uređajima, posebice na HTC-ovom Herou koji je već proglašen najboljim pametnim telefonom prošle godine.

Nexus One dobio je ime prema cyborgu iz Blade Runnera, a u osnovnoj inačici posjeduje 4 GB memorije (proširive do 32 GB). Zaslon je nešto duži od Appleove konkurencije, a i 5 megapixelna kamera je navodno bolja nego Jobesova.

Kako je bilo i za očekivati Googleov prodor na tržište smartphoneova okusiti će prvo Amerikanci, dok će Europska inauguracija malo pričekati. Trenutno se odigravaju dealovi sa T-Mobileom, Vodaphoneom i još par europskih telekomunikacijskih giganta oko zaključanih varijanti koje će dolaziti po nižoj cijeni.

Posebnost Nexusa One biti će i dvodimenzionalni bar kod koji će identificirati svaki pojedini uređaj. U svakom slučaju, tržišni profići mišljenja su da će sljedeće tri godine biti odlučujuće za Google i Apple oko dominacije na tržištu pametne telefonije. Želimo im da se što više pokolju te nam prepuste svoje izume po jednako pametnim cijenama.

TAGOVIandroid google iPhone nexus one smartphone

Komentiraj