Tech i Web

Napuni ga brzo!

Banner300

Kineski Oppo je razvio tehnologiju koja omogućava punjenje mobitela od 0 do 100% za 15 minuta

Piše , Objavljeno

Nije da nam je to glavna preokupacija u životu, ali ponekad bismo voljeli da možemo napuniti mobitel malkice brže. U slučaju Oppoa, to malkice je malkice brže!

oppoRazvoj modernih smartphone uređaja ide svojim tokom, a jedino što još uvijek pomalo kaska jest energija, odnosno vijek trajanja, veličina i problemi sa pregrijavanjem baterija. Tko zna kakva bismo čuda već imali da netko smisli bolji način pohrane električne energije, ali izgleda kako se stvari polagano pokreću prema naprijed. Baterije su sve manje i efikasnije, a mnogi veliki proizvođači ulažu znatna sredstva i u brzinu njihova punjenja. Qualcomm je tako nedavno predstavio svoju Quick Charge 3.0 tehnologiju koja dozvoljava uređajima sa Snapdragon 820 procesorima da se od 0 do 80% napune za svega 35 minuta, ali kineski proizvođač Oppo ima duplo bolju opciju.

Na Mobile World Congressu su tako predstavili svoju Super VOOC tehnologiju punjenja, koja omogućava da se potpuno prazan mobitel napuni do 100% za svega 15 minuta. Da nam je to toliko bitno, sada bismo vjerojatno pomokrili gaćice, ali pošto ovakav uspjeh smatramo samo malenim olakšanjem bez kojeg bismo realno mogli preživjeti, reći ćemo jedan dostojanstveni “svaka čast“. Super VOOC koristi i posebne algoritme kojima bi snizio temperaturu i zagrijavanje baterije pri tako brzom punjenju, a mi polagano plovimo u svjetove golih žena i glupih memeova jer smo počeli pisati o tehnikalijama…

oppo 2

Ipak, Super VOOC ima i nekoliko mana, prije svega to da će se za sada moći koristiti samo na Oppo uređajima. Iako ih je prošle godine prodano oko 50 milijuna, glavno je tržište Azija, tako da teško da ćemo mi Europljani moći (i željeti) koristiti te smartphone. Druga stvar je to što Super VOOC, iako kompatibilan s microUSB i USB-C kabelima, funkcionira samo s uređajima koji imaju bateriju od 2 500 mAh. Dakle, phableti i mrcine s divovskim baterijama… ništa od brzog punjenja! Barem za sada, jer ipak je nekakvo nepisano pravilo da vrlo brzo nakon što netko isfura ovakvu tehnologiju, drugi ju ili kopiraju ili slože nešto svoje što je jednako efikasno. Da, da… brzo punjenje svima, a ne samo njima!

TAGOVIBaterija mobitel oppo punjenje baterije smartphone super vooc

Komentiraj