Zabava

Banner300

Fallout 3

Punih deset godina čekali smo da se pojavi nastavak Fallouta, jedne od uvjerljivo najboljih RPG-ova u povijesti. Deset godina je prošlo...

Piše , Objavljeno

fallout 3

fallout 3

O izvornom Falloutu izrečeni su gotovo svi superlativi poznati gejmerskom svijetu, a ni mi nismo ostali dužni velikanu. Devedesete su nekima ostale u znaku Fallouta, a novi milenij započeo je nestrpljenjem jer u kuloarima moglo se načuti da potencijalni nastavak kuca na vrata. No, ta je priča ubrzo zaboravljena jer se demo “Van Burena” pokazao kao hrpa drnča nenadahnutih autora, a kada je Interplay i službeno prdnuo u fenjer, sve su nade pale u vodu.
Kada je Bethesda preuzela kormilo, nade su se ponovno probudile i svi frikovi koji su po desetak puta prelazili jednu te istu igru prilično loše grafike (iz današnje perspektive gledano), ponovno su osjetili one leptiriće u trbuhu. I da, htjeli su da ti leptiriće izlete iz njih, razmile se američkom vukojebinom i započnu krvavi pohod Gauss gunovima. Tako da, bojim se da reći kako je pred autorima Bethesde bio težak zadatak jednostavno nije dovoljno. Oživjeti nešto što je nakon svih ovih godina ušlo u kolektivnu podsvijest igrača i stvorilo teško oborivi mit o Falloutu kao najboljem RPG-u u povijesti, uistinu nije jednostavan zadatak.

Odličan Fallout 3 teaser trailer

No, spavajte mirno svi vi koji u ovom trenutku čekate da vam se piratska verzija igre skine na kompjuter. Novi Fallout je odličan, a budući da je pokupio i relativno dobre ocjene među najgorim fanovskim kreaturama koje su samo čekale neki zajeb da mogu konstatirati kako ovo nije dostajan nasljednik, spremni smo igri dati još i veću ocjenu.

fallout 3

fallout 3

S grafičke strane igra izgleda dobro, a usudili bi se reći i pristojno jer nakon što smo vidjeli neke od novijih naslova u FPS žanru, Fallout ipak djeluje malo staromodno (i to ne u onom retro-futurističkom smislu). No, taj nedostatak nadoknađuje odličnom igrivošću, fascinantnom dinamičnošću (koja je poboljšana malim brojem vrlo kratkih očitavanja između regija) i hardverskim zahtjevima koji su gotovo smiješni. Ipak, grafika nije bila ni upitna jer većina nas prihvatila bi novi Fallout čak i da je izbačen u poboljšanom engineu Fallout:Tacticsa. Najvažniji elementi Fallouta oduvijek su bili igrivost, genijalna priča i atmosfera.

Klasični trailer

E sad, izreći ću nešto što će se možda smatrati blasfemijom, ali novi Fallout nema tu atmosferu. Čak štoviše, teško ga je uopće gledati kao nastavak jer s izvornikom dijeli samo tematsku pozadinu. Sve ostalo nema nikakve veze s originalom ili je barem u tom pokušaju grozno podbacio.

Nedostaje “ono nešto” što je Fallout činilo igrom koju ste igrali pušeći cigaretu, analizirajući predmete iz inventara i promišljajući svaki potez kao da je riječ o nečem zaista bitnom. Treba nadodati da nedostaje i onaj specifični crni humor i replike koje ste citirali. Sve to podređeno je želji da se replicira nešto što je, budimo iskreni, nemoguće vratiti jer većina onih koji su igru igrali s neopisivim oduševljenjem više nisu djeca. Ono što je bitno jest sljedeće. Novi Fallout je odličan, ali odličan je kao zasebna igra, a ne nastavak.

fallout 3

fallout 3

Uistinu se ne mogu sjetiti kada sam zadnji put odsjedio deset sati pred pucačinom iz prvog lica, a samo taj detalj govori dovoljno o kvaliteti koju igra posjeduje. Nadalje, iako je igra bezobrazno kratka (nekih 20 sati igre + četrdesetak sati ekstra ako ste baš naumili čačkati po svakom prknu mape) ima tako moćan replay value da ćete vrlo vjerojatno ponovno zaigrati istog trenutka kada završite.
Oružja su brojna i doslovno jebu majke. Dijalozi iza sebe možda nemaju genijalni um koji je osmislio izvornika, ali zadovoljavaju slojevitošću koja, ponovit ću, egzistira u vlastitom mikrokozmosu odvojenom od predloška. V.A.T.S. (sustav nišanjenja) savršeno funkcionira unutar FPS-a, a ako se slučajno pitate ima li igra onu staru brutalnost, odgovor je:naravno da ima. Mape su ogromne, odlično promišljene, a level design na momente je gotovo genijalan jer prazan hod sveden je na minimum, a čak i u trenucima kada poput morona glavinjate pustopoljinom nećete osjećati zasićenje.

Još jedna odlična trejlerčina

Sve u svemu, novi Fallout je potpuno nova igra istog imena i ako ste namjeravali vratiti onaj stari osjećaj, bojimo se da ćete se razočarati jer, jebi ga… to nije to. No, ako ste pak slobodoumni i otvoreni za nova iskustva, novi Fallout je opaka igretina koja će vas oduševiti. Stoga, ne budite stare prdonje i počnite širiti vidike.

Idesh! preporuka:Jedna od pet najboljih igara ove godine.

TAGOVIbethesda fallout fps igre pucačina

Komentiraj