Film i TV

sapunice i za nas

Banner300

5 sportskih serija koje muškarci gledaju “zbog sporta” iako su zapravo sapunice!

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: Youtube Screenshot (Idesh edit)

Da, to je brat Jonas na naslovnici. I Chad Michael Murray. I?

Dobrih sportskih igranih serija je jako malo pa se zakačimo za apsolutno svaku koja se pojavi, a da barem malo obećaje u segmentu prenošenja stvarnog sportskog doživljaja. Ništa “Ljubav u zaleđu”, čak i naša serija godine “Ted Lasso” ne spada u ovu kategoriju koju smo sami izmislili. Neke od ovih serija su tinejdžerske, neke su ozbiljne drame, ali sve ih možeš gledati bez ikakvog srama. S djevojkom ili bez nje, ali ima toliko drame u ovim serijama da smo sigurni da će se zadržati ispred ekrana s tobom.

Kingdom

Sons of Anarchy, ali s MMA borcima umjesto bajkerima? Yes, please.

Frank Grillo je opak lik koji u svojim pedesetima izgleda bolje nego mi u svojim tridesetima. Gledali smo ga u brojnim projektima, a najviše smo ga zapamtili kao Crossbonesa, neprijatelja Marvelovih superjunaka, ponajviše Captaina Americe. Kada nam je tijekom lockdowna ponestalo serija za gledanje dok pokušavamo ostati fit, a Creeda smo pogledali previše puta – odluka je pala na Kingdom, seriju o MMA dvorani u Venice Beachu. Serija se nekoć zvala Navy St., promijenila je ime u Kingdom, emitirala se na kablovskoj, a sada je dostupna i na Netflixu. Fanovi i dalje ne odustaju, žele četvrtu sezonu. Mi isto želimo četvrtu sezonu.

Glumi i jedan od braće Jonas, možda ne zvuči privlačno, ali vjeruj nam da nećeš naći siroviju obiteljsku dramu s boljom glumom. Čudi nas kako većinu glavnog glumačkog ansambla ne vidimo u drugim projektima jer su u pitanju nevjerojatne izvedbe. Ukupna ocjena 88 posto na Rotten Tomatoesu puno govori, a čak su i scene borbi u kavezu dobro napravljene. Kao sa svakom scenom s američke kablovske (HBO included) – ima puno prikaza seksa i golotinje.

One Tree Hill

S ovim je sve počelo.

Po srednjoj školi se pričalo o nekoj seriji o dva polubrata koji igraju basket – isto su u srednjoj školi (iako izgledaju 10 godina starije od tebe). Počneš gledati kao zbog košarke a zapravo zaglaviš u odlučivanju koja djevojka iz serije ti je favorit – Brooke, Peyton ili Haley. Tko je s kim, tko koga voli, kako je Nathan zaprosio Haley s prstenom-igračkom, obiteljski odnosi… Ova serija je bila sve. Od uvodne glazbene teme do glazbe u seriji, gostujućih glazbenika (Lupe Fiasco je gostovao u seriji, halo?) pa do Snow Patrola u jednoj od scena. Da ne spominjemo jeftinu filozofiju i citate poznatih književnika koji su nam davali smisao u prištavim godinama srednje škole.

U ovoj seriji je možda i najbolja najgora scena u povijesti televizijskih serija.

One Tree Hill for life.

Friday Night Lights

friday night lights izvor-youtube-screenshot

Izvor fotografije: Youtube Screenshot

Kyle Chandler, jedan od podcjenjenijih glumaca koji nikako da dobije angažman koji će ga pretvoriti u suvremenog Harrisona Forda. Kad George Clooney kaže da si mu omiljeni glumac onda to mora imati neku težinu, goddammit! Zato ga je i ubacio u novi projekt Midnight Sky, ali prije svega ga znamo kao trenera Taylora iz serije Friday Night Lights.

Prvo bijaše film o srednjoškolskoj nogometnoj momčadi u državi u kojoj je američki nogomet religija. Obećali su ga pretvoriti u seriju. Nikad nitko ne vjeruje u ovakve projekte i onda su se pojavili oni. Trener i njegovi klinci. Serija nosi 97% na Rotten Tomatoesu, a ima tu i tinejdžerskih zavrzlama, ubojstava, seljenja, mladog Michaela B. Jordana – svega što trebaš za kvalitetnu sportsku seriju koja više nije toliko o sportu koliko o međuljudskim odnosima.

All American

izvor-youtube-screenshot

Naslovna fotografija: JoBlo Movie Trailers/Youtube Screenshot

Još jedna serija o američkom nogometu, ovaj put s perspektivnim klincem kao protagonistom koji dobije priliku napustiti Crenshaw, losangeleski geto i zaigrati u privatnoj školi.

Serija skreće pažnju na ozbiljna pitanja rasnog identiteta, ali i uloge obitelji u razvoju mlade osobe, ali je i dalje zabavno ostvarenje s hrpom mladih i lijepih ljudi koji jako puno pričaju i glume da su odrasli. Tko je kome tata, je li joj on brat, smiju li se oni poljubiti ili ne – pitanja su kompleksna kao i Star Warsima.

Pitch

pitch izvor-youtube-screenshot

Izvor fotografije: Youtube Screenshot

Serija sagrađena oko pretpostavke da žena može zaigrati u američkoj profesionalnoj baseball ligi. Protagonistkinja je prva žena koja ima priliku zaigrati u MLB-ju i prikazuje se njezin put, kompleksnost takvog pionirskog pothvata, pa čak i logistički problemi (gdje se tuširati?). Nažalost, serija je trajala svega jednu sezonu. Očito je bilo skupo osigurati sve potrebno da serija ne sliči na karikaturu života profesionalnih igrača baseballa. Stvarno izgleda dobro. Gledali smo i mi, ali i naše sestre. Zabavno je bilo vidjeti Marka Paula Goselaara iz Saved By The Bell u ozbiljnoj ulozi.