Film i TV

ipak ne

Banner300

Počeo sam gledati Witchera i mislim da odustajem – Netflixova verzija GoT-ja možda ipak nije za mene

Piše , Objavljeno

Witcher. Najavljivan kao Netflixov odgovor HBO-u i njihovom Game of Thronesu, uloženo je puno novca i za glavnu ulogu je izabran glumac koji je neko vrijeme pokušao biti holivudska zvijezda s A-liste, ali mu to nikako nije uspjelo.

Čovjek od čelika, Henry Cavill, Superman glavom i bradom (i CGI uklonjenim brkovima) je trebao privući i dame i gospodu da gledaju novi fantasy šund, čak i ako nisu čitali Witcher knjige ili, još vjerojatnije, ako nisu igrali smash hit gaming naslov. I malo mi se mozak iščašio kad sam ga prvi put vidio u izdanju Geralta iz Rivije, s platinastom kosom i plamtećim očima, ali kad inicijalni šok prođe – vizualno je sasvim u redu.

Vidio par trailera, čak se uspio upecati, zanimalo me što će biti s tom serijom od koje Netflix pokušava stvoriti hit. Čini mi se da je ovo još jedan Netflixov flop. Puno novca, malo muzike.

I gledao sam prvu epizodu. Nisam ju pogledao. Pokušao sam. Jer sam jako htio da mi se svidi, jako sam htio pronaći sadržaj koji će me okupirati u ovo blagdansko vrijeme. Ne ide. Ne vidim nit. I odustajem. Barem zasad. Na par dana. Onda ću pokušati opet.

Možete me optužiti da sam produkt svijeta smanjenog raspona pažnje, ali toliko sadržaja postoji koji čekaju da se pogledaju da nemam snage ni živaca ostajati uz serije koje me uspavljuju bez obzira gledam li ih odmah nakon buđenja u 10 ujutro ili ih pokušavam drugi put gledati 12 sati poslije kad je sunce već debelo zašlo i kad mi je gotov dan i spreman sam za opuštanje u stresnoj blagdanskoj atmosferi.

Nisam igrao igre niti čitao knjige, ako su slagali seriju za Vennov dijagram tih ljudi, neće baš naići na odobravanje šire publike. Ne želim da me serija vodi za ruku i da likovi u razgovorima preumjetno objašnjavaju okolinu i povijest meni posve novog svijeta, ali i nakon 40 minuta ne kužim uopće što se događa. Likovi su plošni, čak i kada imaju skrivene motive djeluju nacrtano i precrtano. Imao sam osjećaj da gledam serijsku ekranizaciju hita iz osamdesetih – Gospodar zvijeri. Čarobnjaci, golotinja, dugokosi lik s ogromnim mačem. A i Beastmaster priča sa životinjama baš kao što i Witcher priča bajke svom konju.

Trenutno se ne mogu zamisliti da gledam svih deset epizoda (edit 2 dana poslije: osam epizoda, ispravio me internet, hvala vam). A opet – imam bliske prijatelje koji su odgledali svih deset u dva gledanja.

Odustajem. Biram gledati neke druge likove s mačevima na Netflixu – kao seriju Toys that made us o Power Rangersima i Ninjama Kornjačama. Kad to odradim, uvijek imam knjige.

TAGOVINetflix serije witcher