Igre

Sve se mijenja

Banner300

Igračice ubijaju mit o nerdu gameru

Žene su postale veći gameri od muškaraca - naravno, curke ne šutaju dupe Panzer diviziji u Battlefieldu, ali zato rasturaju u održavanju virtualnih farmi.

Piše , Objavljeno

Stereotip o nerdu koji živi u imaginarnom svijetu gnomova i čarobnjaka ozbiljno je narušen jer statistike su neumoljive. FarmVille i Plants vs. Zombies igre su koje možemo smatrati najzaslužnijim za novi val okorjelih igrača ženskog spola. Kako objavljuje Flurry, više od pola igrača na mobilnim uređajima, točnije, 53 posto ukupnog igraćeg tijela ima dvostruki X kromosom. Isti izvještaj da žene odlično penetriraju i u ‘tradicionalni’ igraći svijet, tamo čineći 40 postotaka igraće populacije.

čak 53% igrača mobilnih igara su žene

čak 53% igrača mobilnih igara su žene


Činjenica da su zahvaljujući društvenim mrežama i mobilnim aplikacijama takve igre danas sveprisutne i lako dostupne. Ovisnost o pasijansu koja je svoje žrtve uglavnom držala samo dok su na radnom mjestu u državnoj upravi, danas se pretvorila u pasionirano igranje u svakoj (ne)prilici. Danas curke izlaze iz klubova kako bi nahranile virtualne štence, dečki ostaju ko posrani dok njihove djevojke predvode vojsku ljutitih ptičurina u obračunu sa svinjama.

Ženski gejmeri uglavnom šiju svoje suparnike po spolu u segmentu ‘zrelije’ populacije. Dok su među mlađima (od 13 do 25 godina) za dlaku zastupljeniji muškarci, od 26 godine pa do penzije što se mobilnog igranja tiče, žene su daleko aktivnije.
Kada smo već kod godina, zapanjujuća je činjenica da klinci čine tek zanemarivu grupicu igrača (17%), dok njihovi roditelji (u grupi 35 – 44 god.) čine čak 26 posto igrača.

podaci o dobi igrača donose još iznenađenja

podaci o dobi igrača donose još iznenađenja


Imajući sve navedeno na umu, i više je nego očito da su pametni telefoni otvorili novo tržište i počeli ozbiljno mijenjati igraću industriju. Na mjesta koja su godinama zauzimali Blizzard i Ubisoft dolaze relativno nova imena poput Zynge, PopCap Gamesa i Rovia. Posljedica je to velikog pomaka u igraćem tijelu – na mjesto mladih, muških niškoristi zgubidana, dolaze ne više tako mlade, obrazovane i dobro plaćene – njihove majke.

TAGOVIangry birds igre mobilne platforme mobitel plants vs zombies popcap games rovio zynga

Komentiraj