Film i TV

22 Jump Street rasturio

Banner300

Vikend kino report: 22 Jump Street bez problema “istrenirao zmaja” i pokorio kino dvorane

Piše , Objavljeno

U tjednu koji je bio rezerviran za nastavke hvaljene komedije i animiranog filma, 22 Jump Street je ipak uspio pobijediti svog crtanog protivnika i zaraditi velikih 60 milja dolara.

22-Jump-Street

Još je jedan vikend prošao bez velikih, visokobudžetnih blockbustera, no kao i prošlog tjedna, to nije umanjilo izvanredne rezultate dva filma koja su imala svoju premijeru i ušla u box-office utakmicu gotovo izjednačena. Ipak, u srazu nastavaka jednog obiteljskog crtića i jedne komedije, pobjedu je odnijela potonja, ali kada se podvuče crta, svi mogu biti itekako zadovoljni.

S ravno 60 milijuna dolara, komedija 22 Jump Street je bez problema zasjela na prvo mjesto i tako postala druga R-rated (nije primjerena za mlađe od 18 godina) komedija po zaradi u prvom vikendu prikazivanja nakon Mamurluka 2. Naravno, to nije produkt puke sreće, već kombinacija vrlo dobrog dojma prvog nastavka, kvalitetne marketinške kampanje i zalaganja glavnih glumaca u promociji samog filma, te trailera koji je obećavao hrpu kvalitetnog humora.

22 Jump Street - ovaj dvojac pokriva sve potrebne demografske skupine

22 Jump Street – ovaj dvojac pokriva sve potrebne demografske skupine

Jonah Hill i Channing Tatum kao glavne zvijezde komedije o dva policajca na tajnom zadatku među studentima jednog kalifornijskog sveučilišta sigurno su glavni adut 22 Jump Street, a veliki su posao odradili prije same premijere, pojavljivanjem u svim važnijim TV emisijama i promidžbom koja je zračila optimizmom i sigurnošću u kvalitetu svog proizvoda. Od velike su pomoći bile i iznimno dobre kritike za jednu R-rated komediju, te usmena predaja zadovoljnih gledatelja, što ovom filmu garantira barem 150 milijuna dolara do kraja prikazivanja. Također, valja napomenuti da je ovo, nakon megahita The LEGO Movie, drugi film redatelja Phila Lorda i Chrisa Millera koji je ove godine otvorio na prvom mjestu i sa zaradom većom od 30 milijuna dolara. Izgleda da imamo nove hollywoodske kraljeve komedije!

Drugo je mjesto zauzeo animirani film How to Train Your Dragon 2, novi visokobudžetni obiteljski blockbuster studija Dreamworks, koji je otvorio s vrlo dobrih 50 milijuna dolara. To je nešto više od 43,7 milijuna koje je prethodnik zaradio prije četiri godine, ali je ipak svojevrsno razočaranje, pošto se radilo o jednom od najbolje ocijenjenih i najomiljenijih crtića prošlog desetljeća.

How to Train Your Dragon 2 - šta jest jest, prvi je dio bio vrhunski

How to Train Your Dragon 2 – šta jest jest, prvi je dio bio vrhunski

Analitičari kao glavni razlog ovakvom blagom podbačaju ističu marketinšku kampanju, koja je ovaj film prikazala prvenstveno kao akcijsku avanturu, dok je humor ostao na drugom mjestu. Za animirani film to nikako nije nešto što se traži, pa dobre ocijene kritike i gledatelja ne znače mnogo. Također, u obzir treba uzeti da je od prvog nastavka prošlo već četiri godine, što je vjerojatno malo previše za ovakav tip filma.

Na treće je mjesto pala bajka Maleficent, koja je ovaj vikend zaradila novih 19 milijuna dolara, a ovaj film i na stranom tržištu stoji prilično dobro. SF spektakl Edge of Tomorrow je drugi tjedan u kino dvoranama završio na četvrtom mjestu, sa zaradom od 16,2 milijuna dolara, što ukupno čini svega 56,6 milijuna, a to nikako nije u rangu sa zvjezdanim statusom Toma Cruisea i hvalom koju njegov najnoviji uradak dobiva od kritike i publike. Ipak, na stranom je tržištu zarađeno preko 180 milijuna dolara, što bi ipak moglo izvući Edge of Tomorrow iz one nemilosrdne košare utopljenika. Prvih pet ovoga tjedna zaokružuje prošlotjedni pobjednik, drama The Fault in Our Stars, sa zaradom od svega 15,7 milijuna dolara. To je očekivani pad, s obzirom da su fanovi književnog predloška već u prva tri dana pohitali u kina, pa se potencijalna publika znatno smanjila.

The Fault in Our Stars - dokaz da i drama može zaraditi brdo para

The Fault in Our Stars – dokaz da i drama može zaraditi brdo para

Od ostalih zanimljivosti valja napomenuti da je X-Men: Days of Future Past s ovotjednom zaradom od 9,5 milijuna dolara i s ukupnih 205,9 milijuna zarađenih od početka prikazivanja, postao film s najvećom zaradom ovoga ljeta (za sada, naravno), tako prestigavši The Amazing Spider-Mana 2. Također, Godzilla je napokon otvorio na tržištu Kine, i to fantastičnim rezultatom od čak 36 milijuna dolara, što je rekord za Warner Bros. u toj mnogoljudnoj državi.

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. 22 Jump Street – 60 milijuna dolara
  2. How to Train Your Dragon 2 – 50 milijuna dolara
  3. Maleficent – 19 milijuna dolara (163,5 milijuna dolara)
  4. Edge of Tomorrow – 16,2 milijuna dolara (56,6 milijuna dolara)
  5. The Fault in Our Stars – 15,7 milijuna dolara (81,7 milijuna dolara)
  6. X-Men: Days of Future Past – 9,5 milijuna dolara (205,9 milijuna dolara)
  7. Godzilla – 3,2 milijuna dolara (191,3 milijuna dolara)
  8. A Million Ways to Die in the West – 3,1 milijun dolara (38,9 milijuna dolara)
  9. Neighbors – 2,5 milijuna dolara (143,1 milijuna dolara)
  10. Chef – 2,3 milijuna dolara (14,1 milijuna dolara)

Naravno, mira neće biti niti sljedeći tjedan, kada dolaze tri nova kandidata za vrh liste. Niti jedan se ne može nazvati favoritom, tako da će borba biti još slađa! Najozbiljniji će pretendent biti nova biografska drama Clinta Eastwooda, Jersey Boys, koja prati jedan od najpoznatijih rock ‘n’ roll sastava 60-ih godina prošlog stoljeća. Po običaju, Eastwoodovi filmovi dobivaju iznimno visoke ocjene kod kritike i publike, ali kako se radi o biografiji danas prilično nepoznatog benda, mogla bi izostati neka veća zarada.

Jersey Boys - nije klasični Clint Eastwood, ali da će biti dobro, u to smo sigurni!

Jersey Boys – nije klasični Clint Eastwood, ali da će biti dobro, u to smo sigurni!

Komedija Think Like A Man Too će pak pokušati profitirati na račun komičara Kevina Harta i svog usmjerenja prema afroameričkoj zajednici, a iako prvi nastavak nije ostavio gotovo nikakav dojam na našu publiku, valja reći da je u SAD-u zaradio finih 90 milijuna dolara. Ako se ovaj film barem približi toj brojci, možemo govoriti o jaaaako velikom uspjehu.

The Rover - htjeli bismo da uspije, ali šanse su vrlo male...

The Rover – htjeli bismo da uspije, ali šanse su vrlo male…

Gotovo bez imalo šanse za nekim većim rezultatom ostaje postapokaliptična kriminalistička drama The Rover, koja je uparila dva prilično jaka glumca: Guya Pearcea i Roberta Pattinsona (da, teško je povjerovati, ali potonji stvarno zna glumiti… kada hoće). Za jedan SF smješten u uništenom svijetu bliske budućnosti, ovaj film ima prilično maleni budžet i gotovo nikakvu reklamu, tako da će njegovo prebivanje na kino platnima vrlo vjerojatno biti kratko i nimalo slatko. Svejedno, mi mu držimo palčeve!

TAGOVI22 jump street blockbuster box office hitovi how to train your dragon 2 komedije vikend kino report

Komentiraj