Film i TV

Na vrhu ništa novoga

Banner300

Vikend kino report: ‘Guardians of the Galaxy’ i dalje gazi, noviteti niti blizu vrhu

Piše , Objavljeno

Najveći hit dosadašnjeg dijela godine, Guardians of the Galaxy, niti peti tjedan za redom ne posustaju pa tako i dalje suvereno drže prvu poziciju.

november 1

U drugom najgorem vikendu ove godine, nije se puno toga promijenilo: stare su snage i dalje na prvim mjestima, dok noviteti nemaju nikakve šanse da se domognu neke veće zarade. Istina, ovaj je tjedan tradicionalno među najgorim periodima za američki box office jer neslužbeno završava sezona ljetnih blockbustera, a diljem SAD-a se slavi jedan od njihovih nepotrebno komercijaliziranih blagdana, Dan rada. Upravo zato ne čudi da je kraj osmog mjeseca uglavnom rezerviran za totalne hazardere!

Oni ove godine nisu uspjeli iznenaditi pa je prvo mjesto zadržao SF spektakl Guardians of the Galaxy, kojem je za taj podvig bilo dovoljno samo 16,5 milijuna dolara. Inače, radi se o osmoj najvećoj zaradi nekog filma u njegovom petom tjednu prikazivanja, a što je daleko bitnije, ona se sada popela do vrtoglavih 274,6 milijuna dolara ukupno. S prilično velikom sigurnošću možemo reći da u konkurenciji najvećeg hita godine neće imati pravog rivala sve do zimskih blagdana, a i onda će biti lagani favorit!

Guardians of the Galaxy - ima li tko jači?!?!?!

Guardians of the Galaxy – ima li tko jači?!?!?!

Na drugom se mjestu solidno drže Nindža kornjače, treća po redu igrana filmska ekranizacija popularnih dječjih likova, koji su ovaj vikend zaradili novih 11,8 milijuna dolara. S obzirom na prilično loše kritike i ne pretjerano zadovoljnu publiku, do sada zarađenih 162,4 milijuna dolara izgleda kao jako zadovoljavajući rezultat, a brend iza kojega stoje mutirane tinejdžerske kornjače s iznimnim znanjem ninjutsua sigurno će pošteno profitirati od ovog filma. Ionako se zna tko je glavna publika ovakvim nebulozama!

Teenage Mutant Ninja Turtles - jedna od najzabavnijih scena u filmu

Teenage Mutant Ninja Turtles – jedna od najzabavnijih scena u filmu

Treće je mjesto zadržala romantična drama s elementima fantastike If I Stay, i to sa zarađenih 9,3 milijuna dolara. Nismo se nadali da će film, koji prvenstveno cilja na mlade žene, uspjeti ostati tako visoko nakon premijernog vikenda, ali izgleda da su lijepe i emotivne priče i dalje na cijeni.

To se na žalost ne može reći za found footage horore, pa je tako As Above, So Below otvorio tek četvrtim mjestom i uz zaradu od 8,3 milijuna dolara. Sudeći po trailerima, rekli bismo da zaslužuje više, ali ako se pogledaju kritike i reakcije gledatelja, radi se o tek solidnom žanrovskom ostvarenju. Ipak, ovaj film ima jednu jako veliku prednost, a ta je da je koštao svega 5 milijuna dolara, što znači da ne mora zaraditi neke grde pare da bi se u potpunosti isplatio. Producenti i ekipa filma zadovoljit će se i s 25 milja, koliko mu analitičari predviđaju na kraju američke turneje.

As ABove, So Below - kud ćete u katakombe, brate, pa kud ćete?!

As ABove, So Below – kud ćete u katakombe, brate, pa kud ćete?!

Prvu petorku zaokružuje komedija Let’s Be Cops, koja je digla novih 8,2 milijuna dolara, a možemo reći da se s ukupno 57,3 zarađenih milijuna radi o jednom od najvećih ovogodišnjih iznenađenja. To su vjerojatno priželjkivali i autori špijunskog trilera The November Man, koji je otvorio na slabom šestom mjestu i zaradio bijednih 7,7 milijuna dolara. To je prilično veliki udarac nastojanjima Piercea Brosnana da postane srednjovječna akcijska zvijezda, a vidjet ćemo hoće li nakon ovako slabog rezultata studio odgoditi najavljeno snimanje nastavka.

The November Man - Pierce Brosnan, being cool as f*ck!

The November Man – Pierce Brosnan, being cool as f*ck!

Od ostalih zanimljivosti valja spomenuti da je već u drugom tjednu prikazivanja Sin City: A Dame to Kill for ispao s top ljestvice, jer zarada od 2,2 milijuna dolara jednostavno nije bila dovoljna za prvih deset. Film je u deset dana prikazivanja zaradio svega 10,8 milijuna dolara, koliko je prvi dio digao u prva 24 sata!

Izvanredan su vikend imali i Dawn of the Planet of the Apes, koji se napokon otvorio u Kini i to s ogromnih 47 milijuna dolara (nakon posljednja dva Transformers filma i Iron Mana 3, to je najbolji rezultat svih vremena za to tržište) te Ghostbusters, kultni klasik koji je imao posebno prikazivanje u oko 800 kino dvorana diljem SAD-a. Povod je tome bilo slavlje 30. godišnjice ove legendarne SF komedije, a na konto mu je ovom prilikom pripisano još 1,65 milijuna dolara.

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Guardians of the Galaxy – 16,3 milijuna dolara (274,6 milijuna dolara ukupno)
  2. Teenage Mutant Ninja Turtles – 11,8 milijuna dolara (162,4 milijuna dolara ukupno)
  3. If I Stay – 9,3 milijuna dolara (29,8 milijuna dolara ukupno)
  4. As Above, So Below – 8,3 milijuna dolara
  5. Let’s Be Cops – 8,2 milijuna dolara (57,3 milijuna dolara ukupno)
  6. The November Man – 7,7 milijuna dolara (9,4 milijuna dolara ukupno)
  7. When the Game Stands Tall – 5,6 milijuna dolara (16,3 milijuna dolara ukupno)
  8. The Giver – 5,3 milijuna dolara (31,5 milijun dolara ukupno)
  9. The Hundred-Foot Journey – 4,6 milijuna dolara (39,4 milijuna dolara ukupno)
  10. The Expendables 3 – 3,5 milijuna dolara (33,1 milijun dolara ukupno)

Idući nas vikend pak ne očekuje gotovo ništa, što će filmu Guardians of the Galaxy dati priliku da i šesti tjedan prikazivanja provede na prvom mjestu. Iskreno, glazbena drama The Identical imat će velikih problema ugurati se među prvih 10, a kamoli ozbiljnije ugroziti visokobudžetne prvake u vrhu.

The Identical - nekako sumnjamo da je inspiracija bio Elvis

The Identical – nekako sumnjamo da je inspiracija bio Elvis

To sigurno neće uspjeti niti Forrest Gumpu, to jest posebnim IMAX projekcijama, koje kreću idući vikend kako bi se proslavilo i njegovih 20 godina postojanja. Dakle doslovno, ništa novo!

TAGOVIblockbuster gfilmovi hitovi box office kino ljeto vikend kino report

Komentiraj