Film i TV

Igre gladi ne prestaju rasturati

Banner300

Vikend kino report: ‘Igre gladi’ već treći tjedan zaredom ne silaze s vrha

Piše , Objavljeno

U jednom od najgorih vikenda ove godine SF spektakl Igre gladi nije imao previše problema zadržati prvo mjesto, ali nitko se nema čemu pretjerano veseliti.

pyramid 2Tjedan nakon Dana zahvalnosti za kina je obično jedan od najgorih u godini, a tako je bilo i ove sezone. Sa zaradom od samo 70,4 milijuna dolara to je bio drugi najlošiji vikend u 2014., a i studiji su bili itekako svjesni o kakvom se trulom periodu godine radi pa u širu distribuciju nisu pustili niti jedan bitniji naslov. Naravno, u takvom su okruženju koji dolar više mogli zaraditi filmovi koji već igraju u kinima, a nisi trebao biti vrsni poznavatelj stanja na američkom box officeu da predvidiš tko će biti pobjednik.

Naravno, The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 bez problema je zadržao prvo mjesto treći vikend za redom i to sa zaradom od solidnih 21,6 milijuna dolara. Kada se sve zbroji, ovaj je SF spektakl zaradio ukupno 257,7 milijuna dolara i za sada se nalazi na četvrtom mjestu godišnje liste najprofitabilnijih filmova, a vjeruje se kako će do kraja prikazivanja bez problema probiti granicu od 330 milja. Ne treba zaboraviti niti strano tržište koje također puši pustolovine lijepe Katniss Everdeen (to jest, Jennifer Lawrence), a koje je za sada uprihodilo jako lijepih 302,8 milijuna dolara. I sve to bez Japana i Kine!

The Hunger Games: Mockingjay (Par 1) - imamo pobjednika!

The Hunger Games: Mockingjay (Par 1) – imamo pobjednika!

Drugo mjesto i dalje drže crtani Penguins of Madagascar koji su svoj drugi vikend u kinima zaradili ne pretjerano impresivnih 11,1 milijun dolara. To ovaj DreamWorksov animirani pokušaj vraćanja na staze stare slave smješta u donji prosjek žanrovske ponude, ali kao i uvijek prava je lova u popratnim sadržajima poput igračaka, odjevnih predmeta, reklama i sličnog. Ako film na kraju završi s preko 100 milijuna dolara zarade, njegovi distributeri mogu biti itekako sretni!

Penguins of Madagascar - izgleda da pingvini nisu pretjerano zainteresirali publiku

Penguins of Madagascar – izgleda da pingvini nisu pretjerano zainteresirali publiku

Na treće se mjesto nekako uspio progurati Horrible Bosses 2, koji nakon vrlo mlakog otvaranja nekako uspijeva stati na noge te zaraditi 8,6 milijuna dolara. Za takvu komediju s nekoliko iznimno poznatih i slavnih hollywoodskih faca, ovo je definitivno razočaravajuć rezultat i gotovo smo sigurni da nećemo gledati i treći nastavak. S druge strane, Disneyev animirani hit Big Hero 6 bi bez problema mogao dobiti i drugi dio jer mu za sada ide fenomenalno: s novih ovotjednih 8,1 milijun dolara film je sada skupio ukupno 177,5 milijuna, a tek mu predstoji otvaranje u ostatku svijeta. S obzirom na tematiku i likove ne sumnjamo da će samo u Aziji uprihoditi još barem 200-tinjak milja.

Horrible Bosses 2 - tko će snimati treći nastavak? Oni ne!

Horrible Bosses 2 – tko će snimati treći nastavak? Oni ne!

Prvu je petorku zaokružio SF spektakl Interstellar sa zaradom od 8 milijuna dolara što je sada ukupno 158,7 milijuna za najnoviji blockbuster Christophera Nolana, ali prava lova je ponovno u Aziji. Samo u Kini i Južnoj Koreji zarađeno je gotovo 190 milijuna dolara, a tim su rezultatom ujedno i srušeni rekordi ove dvije zemlje za neki strani 2D film.

Od ostalih zanimljivosti valja spomenuti jedino da je Gone Girl ovaj vikend proslavio svoj 10. tjedan na top listi najgledanijih filmova u SAD-u i to osmim mjestom, a iza ovog se trilera nekako uspio ugurati i jedini ovotjedni novitet, horor The Pyramid. Iako je igrao u svega 589 kino dvorana taj je film zaradio 1,4 milijuna dolara što je, s obzirom na izostanak bilo kakve značajnije promidžbe, sasvim solidan rezultat.

The Pyramid - da, mumija i zlokobna atomsfera definitivno nisu idealan izlet!

The Pyramid – da, mumija i zlokobna atmosfera definitivno nisu idealan izlet!

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 – 21,6 milijuna dolara (257,7 milijuna dolara ukupno)
  2. Penguins of Madagascar – 11,1 milijun dolara (49,6 milijuna dolara ukupno)
  3. Horrible Bosses 2 – 8,6 milijuna dolara (36,1 milijun dolara ukupno)
  4. Big Hero 6 – 8,1 milijun dolara (177,5 milijuna dolara ukupno)
  5. Interstellar – 8 milijuna dolara (158,7 milijun dolara ukupno)
  6. Dumb and Dumber To – 4,2 milijuna dolara (78,1 milijun dolara ukupno)
  7. The Theory of Everything – 2,7 milijuna dolara (13,6 milijuna dolara ukupno)
  8. Gone Girl – 1,5 milijuna dolara (162,9 milijuna dolara ukupno)
  9. The Pyramid – 1,4 milijuna dolara
  10. Birdman – 1,2 milijuna dolara (18,9 milijuna dolara ukupno)

Idući će vikend ipak ponuditi nešto više zanimljivosti, prije svega otvaranjem biblijskog spektakla Exodus: Gods and Kings Ridleya Scotta. Christian Bale kao Mojsije i Joel Edgerton kao faraon Ramzes glavne su zvijezde ovog 140 milijuna dolara teškog blockbustera, a iako su prve kritike podijeljene, ne sumnjamo kako neće izostati poprilična zarada. Ipak, blagdansko je vrijeme idealno za bilo kakav film vjerske tematike, a ako takav film usput ima i epsku scenu “dijeljenja” Crvenog mora, to bolje!

Exodus: Gods and Kings - nije baš fora kada znaš tko na kraju pobijedi...

Exodus: Gods and Kings – nije baš fora kada znaš tko na kraju pobijedi…

Svoju će premijeru imati i novi projekt Chrisa Rocka, Top Five, koju je ovaj komičar napisao, režirao i u njoj odigrao glavnu ulogu. Uz hrpu poznatih kolega u sporednim ulogama (Kevin Hart, Jerry Seinfeld, Adam Sandler) i fantastične ocjene kritike nije nemoguće da ovaj film bude jedno jako ugodno iznenađenje, a biti će i jako dobar pokazatelj vjeruje li američka publika još uvijek ovoj glumačkoj i stand-up legendi.

Top Five - Rosario Dawson? Može i dva puta!

Top Five – Rosario Dawson? Može i dva puta!

Naposljetku, u pet će odabranih kino dvorana diljem SAD-a svoju premijeru imati i Inherent Vice, novi uradak briljantnog Paula Thomasa Andersona. Redatelj koji iza sebe ima neke od najboljih filmova u proteklih 20 godina sada se odlučio vratiti svojim korijenima i to pomaknutom kriminalističkom dramedijom baziranom na istoimenom romanu Thomasa Pynchona, a već je iz prvih trailera vidljivo kako se radi o prilično osebujnom ostvarenju. Sve najbolje dobrom starom Andersonu i želimo mu da napokon ugrabi tog toliko zasluženog Oscara!

TAGOVIblockbuster box office film hitovi kino spektakl vikend kino report

Komentiraj