Film i TV

Majmuni zanimljiviji od robota

Banner300

Vikend kino report: Majmuni zavladali filmskim svijetom i kino dvoranama

Piše , Objavljeno

Bez konkurencije u ovom tjednu, Dawn of the Planet of the Apes nije imao nikakvih problema popeti se na vrh top liste i zaraditi brdo novaca.

Dawn of the Planet of the Apes

Sada je sasvim očito da će ovo ljeto po zaradi u američkim kinima biti jedno od najgorih u zadnjih 20-ak godina, jer već se sada vidi čak 25% manje prihoda nego u istom periodu prošle godine. Najveći hitovi i dalje zarađuju prilično dobro, ali sve je izglednije kako se tržište polagano povlači iz SAD-a, te svoje novo središte pronalazi u Aziji, gdje glavnina otpada na sve jače Kineze.

Kao jedina velika premijera za ovaj vikend, Dawn of the Planet of the Apes (ili kako su naši preveli, Planet majmuna: Revolucija, jer nema ništa lakše nego nakeljiti riječ “revolucija” na bilo koji naslov) nije imao previše problema zauzeti prvo mjesto i zaraditi vrlo dobrih 73 milijuna dolara. To je gotovo 20 milja više od prethodnika, što znači da bi ovaj nastavak mogao bez problema doći do četvrt milijarde dolara u SAD-u, a ako se u obzir uzmu daleko bolji rezultati i na nekoliko manjih svjetskih tržišta (uključujući i Hrvatsku), producenti već sada mogu zadovoljno trljati ruke.

Dawn of the Planet of the Apes - nikada ne vjeruj majmunima, pogotovo ako izgledaju ovako

Dawn of the Planet of the Apes – nikada ne vjeruj majmunima, pogotovo ako izgledaju ovako

Inače, film ima izvanredne kritike i usmenu predaju gledatelja, a veliki su mu plus i novi ljudski likovi, daleko mračniji scenarij i zadržavanje majmunskih junaka, prvenstveno alfa mužjaka Ceasara (Andy Serkis). Uz apsolutno fantastične specijalne efekte (stvarno se teško razaznaje da se ne radi o pravim čimpanzama, gorilama i orangutanima) i jako dobru glumu Jasona Clarkea, te priču koja sugerira da je čovječanstvo uistinu pred konačnim porazom, ne čudi da je ovo definitivno najbolji izdanak tog SF serijala još od originala iz 1968. godine.

Veliki je pad doživio film Transformers: Age of Extinction, koji se svoj treći tjedan u kinima našao na drugom mjestu sa zaradom od 16,5 milijuna dolara, što je ukupno svega nešto malo više od 200 milja. Na prvi pogled se ne čini kao naročiti uspjeh, ali kada pogledamo cifre iz ostatka svijeta i vidimo da je ukupna zarada već prešla 750 milja, te da se čeka otvaranje na još nekoliko velikih tržišta, sasvim je jasno kako imamo novog kandidata za top 10 filmova s najvećom zaradom svih vremena.

Transformers: Age of Extinction - Optimus Primea ćemo vidjeti ponovno već za dvije-tri godine

Transformers: Age of Extinction – Optimus Primea ćemo vidjeti ponovno već za dvije-tri godine

Na treće je mjesto pala i komedija Tammy s Melissom McCarthy i Susan Sarandon u glavnim ulogama, koja je svoj drugi tjedan na kino blagajnama zaradila 12,9 milijuna dolara. S obzirom na katastrofalne ocjene i reakcije publike, nije loše. Ne može se žaliti niti ekipa filma 22 Jump Street, koja se i dalje drži u top 5, sada na četvrtom mjestu sa prihodom od 6,7 milijuna dolara. Prvu petorku pak zaokružuje vjerni pratitelj ove komedije, How to Train Your Dragon 2, sa novih 5,9 milijuna dolara.

Tammy - je li ovo kraj Melisse McCarthy?

Tammy – je li ovo kraj Melisse McCarthy?

Od ostalih zanimljivosti valja spomenuti da se na deveto mjesto uspjela probiti romantična komedija Begin Again, koja je svoj treći tjedan prikazivanja uprihodila vrlo dobrih 2,9 milijuna dolara. Naravno, ovaj je film svoj je put do gledatelja počeo u svega nekoliko kino dvorana, da bi se sada došlo do gotovo 1000, a uspjeh je vrlo solidan. Slična stvar očekuje i fenomenalnu dramu Boyhood, koja u nekoliko sljedećih tjedana vjerojatno dolazi u više od pet kino dvorana, što joj je trenutni status.

Boyhood - film sniman 12 godina mora valjati!

Boyhood – film sniman 12 godina mora valjati!

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Dawn of the Planet of the Apes – 73 milijuna dolara
  2. Transformers: Age of Extinction – 16,5 milijuna dolara (209 milijuna dolara)
  3. Tammy – 12,9 milijuna dolara (57,4 milijuna dolara)
  4. 22 Jump Street – 6,7 milijuna dolara (172 milijuna dolara)
  5. How to Train Your Dragon 2 – 5,9 milijuna dolara (152,1 milijun dolara)
  6. Earth to Echo – 5,5 milijuna dolara (24,6 milijuna dolara)
  7. Deliver Us from Evil – 4,7 milijuna dolara (25 milijuna dolara)
  8. Maleficent – 4,2 milijun dolara (222 milijuna dolara)
  9. Begin Again – 2,9 milijuna dolara (5,3 milijuna dolara)
  10. Jersey Boys – 2,5 milijuna dolara (41,7 milijuna dolara)

Idući nam tjedan dolaze čak tri nova potencijalna blockbustera, od kojih svi imaju solidne šanse da se nađu na vrhu. Prvi je kandidat animirana komedija Planes: Fire & Rescue, drugi nastavak Planes serijala , koji je pak spin-off uspješnih Carsa. Prvi je dio zaradio solidnu kintu u kinima, ali Disney zna da prava lova leži u igricama, igračkama i popratnom materijalu, pa je jasno da u ovom slučaju box office nije njihov glavni cilj. S druge strane, sigurno im ne bi smetalo još kojih 100-njak milja dolara…

Drugi je novajlija komedija Sex Tape, koja spaja dvije prilično profitabilne zvijezde: Cameron Diaz i aasona Segela. Priča o njihovoj seks vrpci i njezinom nestanku, te ludoj i urnebesnoj potrazi za istom mogla bi biti upravo ono što publika želi gledati, a ako je trenutno plodna sezona za neki filmski žanr, onda je to definitivno komedija.

Sex Tape - možda joj je pola lica plastika, ali tijelo Cameron Diaz je i dalje bombica

Sex Tape – možda joj je pola lica plastika, ali tijelo Cameron Diaz je i dalje bombica

Za kraj, tu je i horor The Purge: Anarchy, nastavak prošlogodišnjeg niskobudžetnog hita The Purge, koji je s 3 milje dolara uspio zaraditi 90! Željezo se kuje dok je vruće, pa se odmah krenulo u snimanje drugog dijela, a pošto niti on nije koštao previše, producenti očekuju lako punjenje para. S obzirom na teška vremena koja prolaze horori, to bi moglo biti znatno teže nego prošle godine. Tko će na kraju izaći sa smiješkom na licu, a tko će potonuti, vidjeti ćemo već za tjedan dana…

TAGOVIblockbuster box office Filmovi kino kino hitovi vikend kinor eport

Komentiraj