Film i TV

Tomica ne može protiv romanse

Banner300

Vikend kino report: Romantična drama uništila Toma Cruisea i njegov Edge of Tomorrow

Piše , Objavljeno

Malo bi se tko kladio da će usred ljetne sezone romantična drama potući nekoliko visokobudžetnih spektakla, ali The Fault in Our Stars je nešto uistinu posebno!

fault-in-our-stars

Svake se godine, negdje u ovo vrijeme, među sve te silne skupocjene blockbustere nekako uspije ugurati “malena” drama ili komedija koja jednostavno rasturi na kino blagajnama, te zaradi više nego neki film s velikim hollywoodskim zvijezdama i budžetom većim od proračuna kakve manje državice. Ipak, mora se priznati da se najčešće radi o vrhunskim ostvarenjima, koja definitivno zaslužuju svaki zarađeni dolar, a takav je slučaj i s ovotjednim brojem jedan.

The Fault in Our Stars je tako prvi vikend prikazivanja završio s ogromnih 48 milijuna dolara, što je za romantičnu dramu s budžetom od svega 12 milja apsolutno fenomenalan rezultat. Istina, veliku je ulogu u svemu imala činjenica da je film rađen po istoimenom romanu Johna Greena, koji je s preko 10 milijuna prodanih primjeraka jedan od najvećih bestsellera u zadnjih nekoliko godina. Naravno da su upravo fanovi knjige činili najveći dio publike, a valja napomenuti da su preko 80 posto gledatelja bile žene, i to one mlađe od 25 godina. Dakle, djevojke očigledno još uvijek pate za tom istinskom romansom…

The Fault in Our Stars - djevojka s tumorom i perspektivni košarkaš bez noge? Plač zagarantiran!

The Fault in Our Stars – djevojka s tumorom i perspektivni košarkaš bez noge? Plač zagarantiran!

Priča o djevojci s rakom, Hazel (Shailene Woodley), i mladiću Gusu (Ansel Elgort), koji se u nju zaljubljuje, teška je, ali optimistična i srcedrapajuća, a dvoje glumaca koji su prije svega nekoliko mjeseci zajedno pokorili kina distopijskim SF-om Divergent gotovo su savršeno utjelovili svoje likove. Kritike i ocjene gledatelja vrlo su dobre, tako da bi film u narednim tjednima mogao nastaviti sa solidnom zaradom, ali valja napomenuti da će već idući vikend pad biti ogroman, jer su oni koje je The Fault in Our Stars najviše zanimao, u kina pohrlili već prvi dan prikazivanja.

Na drugo je mjesto pala Disneyeva fantazija Maleficent, koja je drugi vikend na kino repertoaru završila sa solidnih 33,5 milijuna dolara. Projekcije govore da bi ovaj film na kraju u cijelom svijetu mogao zaraditi preko 600 milijuna dolara, što je taman dovoljno za početak ozbiljnih razgovora o snimanju nastavaka. Angelina Jolie je već izrazila želju za ponavljanjem uloge zločeste vile, tako da uistinu nema nekih većih prepreka za zgrtanje još malo novaca.

Maleficent - svaka fora na račun Angeline Jolie i njezine potrebe da posvoji svako dijete na koje naiđe bila bi sasvim nepotrebna

Maleficent – svaka fora na račun Angeline Jolie i njezine potrebe da posvoji svako dijete na koje naiđe bila bi sasvim nepotrebna

S trećim mjestom i otvaranjem od 29,1 milijun dolara, visokobudžetni se SF spektakl Edge of Tomorrow pokazao najvećim razočaranjem tjedna, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica kako se radi o uistinu kvalitetnom filmu, kojeg jednako hvale i publika i kritika. S Tomom Cruiseom i Emily Blunt u glavnim ulogama, pričom koja se isticala kao nešto relativno originalno (a mora se priznati da i jest) i produkcijom za smrznuti se, očekivao se znatno bolji rezultat, ali ponekad niti to nije dovoljno, pogotovo kada jedna od bitnih stavki zakaže. U ovom je slučaju to bio marketing.

Edge of Tomorrow - Tomica i Emily možda jesu pobijedili vanzemaljce, ali morati će se jako potruditi da izbjegnu kino katastrofu

Edge of Tomorrow – Tomica i Emily možda jesu pobijedili vanzemaljce, ali morati će se jako potruditi da izbjegnu kino katastrofu

Za ovakav film publiku treba nabrijavati konstantno i to kroz barem pola godine, a Edge of Tomorrow je u višu brzinu ubacio tek prije mjesec dana, kada se napokon pojavio i prvi trailer za koji smo mogli reći: “E ovo bi se moralo pogledati!” Dotadašnje su najave prikazivale pomalo generički SF s junačinom Cruiseom u borbi s vanzemaljcima, koji izgleda pomalo kao prošlogodišnji Oblivion, “krade” egzoskelet od Elysiuma i ima priču Beskrajnog dana s nešto specijalnih efekata. Na sreću, dok Ameri nisu pokazali da ih ovako nešto zanima, u ostatku svijeta su rezultati prilično solidni, a 82 milijuna dolara zarade u prvom vikendu prikazivanja daje nadu kako se ipak neće raditi o totalnoj katastrofi.

Četvrto mjesto liste zauzima SF spektakl X-Men: Days of Future Past, i to sa 14,7 milijuna dolara zarade i nadom da će već idući tjedan preći granicu od 200 milja, a tešku borbu na petom mjestu vodi A Million Ways to Die in the West, koji drugi tjedan prikazivanja završava sa svega 7,2 milijuna dolara zarade. Za jednu komediju, pogotovo onu koju je radio Seth MacFarlane i u kojoj glavne uloge igraju Charlize Theron i Liam Neeson, to je katastrofalan rezultat, a ovaj bi se film već idućeg vikenda mogao naći na samom dnu ljestvice.

A Million Ways to Die in the West - kakav god da je, u njemu glumi Charlize Theron, što nam je sasvim dovoljno za odlazak u kino!

A Million Ways to Die in the West – kakav god da je, u njemu glumi Charlize Theron, što nam je sasvim dovoljno za odlazak u kino!

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. The Fault in Our Stars – 48,2 milijuna dolara
  2. Maleficent – 33,5 milijuna dolara (127,4 milijuna dolara)
  3. Edge of Tomorrow – 29,1 milijun dolara
  4. X-Men: Days of Future Past – 14,7 milijuna dolara (189,1 milijun dolara)
  5. A Million Ways to Die in the West – 7,2 milijuna dolara (30,1 milijun dolara)
  6. Godzilla – 6 milijuna dolara (185 milijuna dolara)
  7. Neighbors – 5,2 milijuna dolara (137,8 milijuna dolara)
  8. Blended – 4 milijuna dolara (36,5 milijuna dolara)
  9. Chef – 2,6 milijuna dolara (10,4 milijuna dolara)
  10. Million Dollar Arm – 1,8 milijuna dolara (31,3 milijuna dolara)

Idući nas vikend očekuje vrlo neizvjesna borba dva filma koja s pravom računaju na poveće hrpice novca. Prvi je kandidat komedija 22 Jump Street, nastavak murjačkog buddy-buddy megahita iz 2012. godine, koji ponovno spaja Channinga Tatuma i Jonu Hilla, te ih ovaj put šalje na tajni zadatak kao studente lokalnog sveučilišta. Sudeći po prvim kritikama i reakcijama gledatelja na par tržišta gdje je film već imao premijeru, očekuje se apsolutno rasturanje kino blagajni, a podatak da je testna publika ovoj komediji dala najveće ocjene za taj žanr u povijesti filmske kuće Sony, dovoljno govore o čemu se radi!

22 Jump Street - lagali bismo kada bismo rekli da iščekujemo ovaj film

22 Jump Street – lagali bismo kada bismo rekli da iščekujemo ovaj film

Opaka će konkurencija nesvakidašnjim murjacima na biti animirani How to Train Your Dragon 2, također nastavak hita iz 2010. godine. Film je na domaćim kino blagajnama zaradio preko 200 milijuna dolara i hvalospjeve publike i kritike, tako da se i od drugog nastavka očekuje sličan rezultat, te bolji uspjeh na polju samog priljeva gledatelja i novca. Klinci nisu mogli uživati u kvalitetnom crtiću još od Ria 2, tako da je pravo vrijeme da se izbaci i nešto za njih.

How to Train Your Dragon 2 - laki smo na te slatke zmajeve

How to Train Your Dragon 2 – laki smo na te slatke zmajeve

U sjeni ova dva blockbustera u stotinjak će dvorana diljem SAD-a početi igrati indie SF hit The Signal, koji je podigao dosta prašine na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu. Bez većih glumačkih zvijezda (osim Laurencea Fishburnea) i specijalnih efekata od kojih ispadaju oči, ovaj film ne može očekivati neku ozbiljniju zaradu, ali intrigantna bi priča trebala privući sve ljubitelje žanra znanstvene fantastike i misterije, koji u zadnje vrijeme i nemaju previše sreće što se tiče originalnosti i kreativnosti.

TAGOVIblockbuster box office hollywood kino romantična drama spektakl vikend kino report

Komentiraj