Film i TV

Thor čekića konkurenciju

Banner300

Vikend kino report: Thor smlavio konkurenciju, Ender potučen do kostiju

Piše , Objavljeno

Kako je i bilo za očekivati, prvi je veliki blockbuster zimske sezone dominirao ovotjednim box officeom, te donio još mnogo zelenjave prebogatom Marvelu.

Thor

Prošlih smo nekoliko tjedana na jelovniku uglavnom dobivali hladna i topla predjela, a sada je na red napokon došla i prva prava poslastica – Thor: The Dark World je sletio u kina i bez imalo ih problema osvojio, time nastavivši skoro pa 100%-ni učinak Marvelovog superjunačkog univerzuma. Tvornica novca i dalje nezaustavljivo štanca nove naslove, a pitanje je imali joj uopće kraja?

Nastavak solidnog Thora iz 2011. godine u svom je prvom vikendu prikazivanja zaradio čak 86,1 milijun dolara, što je za 31% više od prethodnika (65,7 milijuna) i najviše od svih Marvel filmova, koji kao jednog od glavnih likova nemaju Iron Mana. Analitičari smatraju da se ovako dobar rezultat može pripisati prošlogodišnjim Osvetnicima, koji su prilično podigli likove Thora i njegova zločestog brata Lokija, te ih još više ukorijenili u pop kulturu.

Thor: The Dark World - ovi opaki Dark Elves dovoljan su razlog za odlazak u kino

Thor: The Dark World – ovi opaki Dark Elves dovoljan su razlog za odlazak u kino

Upravo je zbog toga (i slabog nadolazećeg tjedna) za očekivati da će The Dark World nastaviti svoju dominaciju, te naposljetku preći zaradu od 200 milijuna dolara na domaćem tržištu. No ako se to i ne dogodi, producenti ne moraju brinuti, jer je vani film već sada zaradio 240 milijuna dolara, što je i više nego dobar rezultat.

Na drugom se mjestu iznimno dobro drži Jackass Presents: Bad Grandpa, koji je u svom trećem tjednu prikazivanja zaradio dodatnih 11,3 milijuna dolara i još malo popunio bankovni račun Johnnyja Knoxvillea, te mu jasno dao do znanja da se trebao okaniti pokušaja u ‘ozbiljnijim’ filmovima i raditi ono što najbolje zna!

Bad Grandpa - Knoxville je uz Cohena kralj ovoga tipa komedije

Bad Grandpa – Knoxville je uz Cohena kralj provokativne komedije

Treće i četvrto mjesto i dalje drže prošlotjedni noviteti, Free Birds i Last Vegas, koji su zaradili 11,2 odnosno 11,1 milijun dolara. Oba filma očigledno imaju svoju publiku koja uživa u smijehu, bio on prezentiran ostarjelim glumačkim legendama, ili klasičnom računalnom animacijom.

Na jako je lošem petom mjestu ovoga tjedna završio Ender’s Game, sa zaradom od svega 10,3 milijuna dolara. To je ogroman pad, pogotovo ako se u obzir uzme da je prije samo tjedan dana bio na prvom mjestu. Za sada je ovaj SF spektakl zaradio 44 milijuna dolara, što je gore čak i od After Eartha, jedne od najvećih ovogodišnjih kino katastrofa.

Ender's Game - ima novi naziv: Ender's Game Over...

Ender’s Game – ima novi naziv: Ender’s Game Over…

Film je očigledno potrefio loš tajming premijere, jer ga je već sada Thor uništio, a kada za dva tjedna u kina dođe i Hunger Games: Catching Fire, jasno je da će poraz biti još veći. Sve ovo opasno smrdi na još jedan potencijalni filmski serijal, koji je svoj život završio već na prvom koraku.

Od ostalih zanimljivosti valja spomenuti i širenje hvaljene drame 12 Years A Slave na više od tisuću dvorana diljem SAD-a, te dodatnih 6,6 milijuna dolara utrška. Kritika ju voli, publika ima samo riječi hvale, a i zarada je poprilično dobra za ovako tešku priču. Stoga, Steve McQueen ponovno može biti zadovoljan uspjehom svoga filma. S druge strane, SF romantična komedija About Time nije baš briljirala, te je sa svega 5,1 milijun dolara zasjela na deveto mjesto.

About Time - niti seksi Rachel McAdams nije uspjela privuću veći broj gledatelja

About Time – niti seksi Rachel McAdams nije uspjela privuću veći broj gledatelja

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Thor: The Dark World – 86,1 milijun dolara
  2. Bad Grandpa – 11,3 milijuna dolara (78,7 milijuna ukupno)
  3. Free Birds – 11,2 milijuna dolara (30,2 milijuna ukupno)
  4. Last Vegas  – 11,1 milijuna dolara (33,5 milijuna ukupno)
  5. Ender’s Game – 10,2 milijuna dolara (44 milijuna ukupno)
  6. Gravity – 8,4 milijuna dolara (231 milijun ukupno)
  7. 12 Years a Slave – 6,6 milijuna dolara (17,3 milijuna ukupno)
  8. Captain Phillips – 5,8 milijun dolara (91 milijun ukupno)
  9. About Time – 5,1milijuna dolara (6,7 milijuna ukupno)
  10. Cloudy with a Chance of Meatballs 2  – 2,8 milijuna dolara (110 milijuna ukupno)

Idući nas pak tjedan ne očekuje apsolutno ništa zanimljivo, te će jedino veće otvaranje imati komedija The Best Man Holiday, koja prvenstveno cilja na afroameričku publiku. Distributeri su očito vrlo pažljivo birali datume premijere svojih hitova, te su lukavo zaobišli vikend nakon dolaska Thora, jer zna se da se protiv ovog plavokosog boga ne može gotovo ništa…

TAGOVIblockbuster box office enderova igra kino kino hitovi Thor vikend kino report

Komentiraj