Auto & Tech

Aside Banners

Apple se pokopao s novim Macbook Pro modelima, evo tri moćnije Windows alternative

Piše , Objavljeno

Nema sumnje da će neki Apple fanovi i dalje trošiti masne pare za nove Apple uređaje, ali mi – potpuno objektivni – imamo dojam da je Apple prestao s inovacijama koje su ga dovele na vrh. Kreativni profesionalci su razočarani novim Macbook Pro modelima, većina ih prigovara kako novi prijenosnici ne zaslužuju nositi oznaku Pro. Ako si kreativan profesionalac, oslanjaš se na puno dodatnog hardvera i trebaš snažan hardver za zahtjevan softver.

Novi Macbook Pro prijenosnici imaju samo četiri Thunderbolt 3 porta – što znači da će Apple dodatno zaraditi na adapterima. Kako drukčije spojiti Wacomov tablet za crtanje koji se spaja USB standardom? Display nije touchscreen – što polako postaje nužna specifikacija, a svi Pro modeli imaju najviše 16 gigabajta radne memorije – što nikako nije dovoljno za neke najzahtjevnije zadatke, a sigurno neće biti dovoljno za godinu-dvije ako si grafički dizajner, fotograf ili glazbenik koji pegla programe gladne RAM-a.

Jedini gimmick je TouchBar – tanki display iznad tipkovnice koji bi mogao pomoći u nekim programima, ali nekako mislimo da bi puno više funkcioniralo kada bi glavni display bio touchscreen. Koliko god bilo kul (i nepotrebno) igrati Doom na tom Touch Baru – Apple treba nešto više ako želi opet osvojiti ljude koji su ga učinili onim što je.

Iskopali smo tri najbolje alternative pogonjene Windowsima koje dijele neke karakteristike MacBooka – tanki su, ugodni oku i sigurno će svi obratiti pažnju na tebe u hipsterskom kafiću.

Asus ZenBook 3 UX390UA

612heS4u6kL._SL1179_

Asus je odavno prestao biti samo proizvođač matičnih ploča i ušli su u čitav svijet potrošačke elektronike, a svojom linijom ZenBook prijenosnika su najavili da ciljaju na segment tržišta na kojemu je Apple bio kralj – ZenBook prijenosnici su i rađeni po uzoru na Appleove Macbooke.

Najnoviji ZenBook je i lakši i tanji od svih Appleovih prijenosnika iz nove linije, ima također više portova od Macbooka (što nije teško) i Intelov i7 procesor.

Cijena: 1545 dolara

Dell XPS 15

laptop-xps-15-9550-pdp-polaris-04

I XPS 13 nam je bio zakon, ali 15-inčni Dell je nadmašio nove Macbook Pro modele na nekoliko polja – ima ekran koji je i touchscreen i 4K (Pro nema nijedno). Ima 32 GB memorije (Pro ima 16 maksimalno) i nekoliko portova – Thunderbolt 3, USB 3.0, HDMI i čitač SD kartica.

Cijena: 1850 dolara

Microsoft Surface Book Intel Core i7

71aJOGKMTTL._SL1500_

Na službenom sajtu, Microsoft se hvali kako je ovo čudo napravljeno za dizajnerske i 3D modeling programe. Pogonjen je Windows 10 Pro operativnim sustavom, ima predivan displej i izgleda prekrasno.

Naravno, možeš i iskeširati više dolara za poboljšani model “Surface Book with Performance Base”, ali s osnovnom “i-sedmicom” bi svaki kreativni profesionalac trebao biti zadovoljan. Touch Bar na novom Macbooku nam se ne sviđa, ali zato bismo htjeli prčkati po ogromnom Pixelsense touchscreen displayu koji je na raspolaganju u Surface Booku.

S obzirom da je cijena najboljeg Macbook Proa, 2799 dolara – za sto dolara manje dobiješ zvijer direktno od Appleovog najvećeg konkurenta. Male pobjede u životu nas čine sretnima.

Cijena: 2699 dolara

TAGOVIapple gadget laptop

Komentiraj