Auto & Tech

Nije šala

Aside Banners

Alarmantno: Tinejdžeri ovisni o mobitelima se ponašaju kao kompulzivni kockari

Piše , Objavljeno

Svi mi volimo svoje smartphone i teško nam je zamisliti dan bez njih te smo itekako svjesni svoje ovisnosti o njima, ali tinejdžeri nemaju takav osjećaj. I to postaje veliki problem.

mobitelU današnje vrijeme je prava rijetkost vidjeti nekoga na ulici ili u bircu, a da ne drži svoj smartphone u ruci i surfa, igra igrice, provjerava društvene mreže, mailove i poruke ili chata, ali eto, u takvom svijetu živimo. Ovisnost ili ne, svatko mora procijeniti sam za sebe, ali kada govorimo o tinejdžerima, stvari polagano izmiču kontroli. Klinci u toj dobi se još uglavnom nisu susreli s pravim ovisnostima poput cigareta, alkohola, droge ili kocke, tako da su im upravo mobiteli ulazna vrata u taj tamni svijet ljudskih slabosti.

Nedavna je studija psihologa s nekoliko američkih sveučilišta tako ustanovila kako ovisnost o slanju poruka i chatu (usredotočili su se samo na to) kod tinejdžera poprima obrasce ponašanja slične onima kod kompulzivnih kockara. “Studija provedena na preko 400 učenika 8. i 11. razreda pokazuje kako tinejdžeri koji chataju imaju mnogo toga zajedničkog s kompulzivnim kockarima, a to uključuje gubitak sna zbog dopisivanja, probleme prilikom odvikavanja i laganje kako bi prikrili koliko vremena uistinu provode dopisujući se“, zaključak je istraživanja, koje upozorava da to nikako ne vodi dobrome.

teen

Najrizičnija skupina su tinejdžerice koje pokazuju znatno veću razinu ovisnosti o dopisivanju od tinejdžera, a kod njih je i veća šansa da im zbog toga pate školske obveze. Naravno, problem se progresivno pogoršava, a zabrinuti se dušebrižnici onda čude jer klinci gube neke socijalne vrijednosti i komunikacijske norme te se udaljavaju od bližnjih, no teško je reći je li tome uistinu tako ili se radi o klasičnom tinejdžerskom ponašanju koje kao sredstvo otuđivanja od roditelja i okoline ima gotovo iste metode kao i generacije prije njih, samo se koriste modernijim oruđem? U svakom slučaju, dobro došli u svijet odraslih, čekajte tek da probate “prave” stvari!

TAGOVIistraživanje kocka mobitel ovisnost smartphone tinejdžeri

Komentiraj