Auto & Tech

Kad piješ, ne vozi niti bicikl!

Aside Banners

Alkoho-lokot će se pobrinuti da ne voziš bicikl kada si pijan

Piše , Objavljeno

Možda mislite kako su samo pijani vozači automobila i motora problem na cestama, ali niti pijani biciklisti nisu bezopasni. Štoviše, treba ih zaustaviti na svaki mogući način!

alkoZnamo, da, i nama zvuči kao neka blesava šala, jer smo mnogo puta vozili bicikl pod manjim ili većim utjecajem alkohola i ne samo da je sve prošlo u najboljem redu, nego je takva aktivnost pomogla triježnjenju i u svakom slučaju bila veseli završetak izlaska. No, crna kronika ipak kaže kako nesreće pijane ekipe nisu toliko rijetke koliko mi mislimo te dosta često završavaju teškim ozljedama i smrću, bilo kada se biciklist sam strovali negdje ili kada ga pokupi neko drugo prijevozno sredstvo.

Zato je ekipa iz Japana smislila Alcoho-Lock iliti Alkoho-lokot, naizgled klasični lanac za bicikl koji se od drugih sličnih naprava razlikuje po tome što ima digitalni alkotester u koji puhnete i koji s relativno velikom točnošću određuje razinu alkohola u krvi. Ako je ta razina veća od dopuštene, lokot ostaje zaključan! Ipak, pošto zakoni o vožnji bicikla u pijanom stanju nisu pretjerano jasno definirani kao oni za vožnju automobila ili motora pod cugom, Alcoho-Lock možete namjestiti tako da automatski šalje poruku vašem prijatelju, curi ili kome već o vašem stanju, pa on ili ona onda mogu odlučiti hoće li vam daljinski otključati lanac ili ćete do doma morati nogom preko noge!

alko 2 alko 1

To dakako znači kako se Alcoho-Lock spaja sa smartphone uređajem (kao i sve drugo danas), a može obaviti ukupno 40 testiranja s punom baterijom, koju treba svakodnevno puniti. Ono što bi ovaj zanimljiv proizvod ipak moglo držati podalje od kupaca jest činjenica da nitko ne želi tražiti dopuštenje od prokletog “pametnog” lanca da vozi vlastiti bicikl, a tu je i pitanje cijene. Visokih 250 dolara (oko 1 500 kuna) svakako možemo potrošiti na mnogo pametnije stvari… ako ništa drugo, bolje ih zapiti negdje u birtiji i pozvati taksi nego puzati po podu i puhati u lokot!

TAGOVIalkohol alkotest bicikl biciklist lanac lokot nesreća pijan vožnja

Komentiraj