Auto & Tech

Aside Banners

Amazon Kindle – Knjiga je, a nije…

Knjige su knjige i ako se nas pita takve trebaju i ostati. Internetski div Amazon ne slaže se s nama...

Piše , Objavljeno

Ako se nas pita knjige u elektroničkom obliku osuđene su na propast. Knjiga je knjiga i kao što rekoh takve trebaju i ostati. Na izricanje navedenog ponukalo me predstavljanje gadgeta pod nazivom Amazon Kindle. Pod nazivom Kindle, ne Kindl kao raspjevana Ivana, krije se uređaj za čitanje knjiga u elektroničkom obliku.

Tehnikalije – palac gore

Što se tehničkih detalja tiče uređaju se nema što previše zamjeriti – Kindle teži 292 grama, potpune dimenzije iznose 19,05 x 13,46 x 1,77 centimetara, ima crno bijeli ekran pristojne dijagonale šest inča koji podržava prikaz rezolucije do 600 x 800 piksela, a sasvim je izvjesno da su dizajneri uređaja prilikom osmišljavanja konačnog izgleda na umu imali klasičnu knjigu. Sasvim pristojno i očekivano od uređaja ove vrste.

Ono što Kindle razlikuje od prije godinu dana predstavljenog čitača e-knjiga, uređaja Reader tvrtke Sony (koji baš i nije zabilježio neki značajan uspjeh na tržištu), je činjenica da Kindle ima ugrađenu bežičnu vezu. Ova opcija omogućuje direktno učitavanje e-knjiga na uređaj, bez potrebe za osobnim računalom.

Naravno, knjige je moguće preuzeti isključivo s pripadajućeg Amazonovog servisa Kindle Store, a koji trenutno u bazi broji gotovo 90,000 različitih naslova. Za svaku od knjiga u ovoj e-varijanti potrebno je izdvojiti 9,99 dolara. Kako sada stvari stoje na Kindle je moguće pohraniti dvjestotinjak knjiga, no pripadajući SD memorijski utor omogućuje vam da podatkovni prostor dodatno proširite.

Naplata sadržaja – palac dolje

Uređaj košta 399 dolara što može biti prihvatljivo ili bezobrazno skupo, ovisno kakav je vaš stav o uređajima ove vrste. Ono što ističem kao osnovni nedostatak uređaja je njegova mogućnost pristupa Internetu. Sama mogućnost nije nedostatak, no s obzirom da su u Amazonu odlučili naplaćivati pristup uobičajeno besplatnim sadržajima ovu činjenicu ističem kao nevjerojatno glupu.

Naime, cijene pristupa internetskim sadržajima ovise o materijalu koji želite pročitati – za pristup online tiskovinama poput The New York Timesa ili Forbesa potrebno je izdvojiti između 6 i 15 dolara dok je između 1,25 i 3,49 dolara potrebno za pristup sadržajima online magazina. Kindle omogućuje i pristup bazi od oko 300 najpoznatijih internetskih blogova poput Slashdota, BoingBoinga, no po cijeni od minimalno jedan dolar mjesečno. Fala, ne treba, pročitam ih besplatno preko računala.

Još jedna činjenica u prilog gluposti i bespredmetnosti mogućnosti pristupa internetskim sadržajima uređaja Kindle je činjenica da ima crno-bijeli ekran, čime postaje sasvim jasno da će internetski sadržaji izgledati prilično bez veze. Na čitanje knjige u monokromatskoj tehnici smo navikli, no ostatak weba ipak bi pogledali u boji.

Ipak, podatak koji pobija moj negativan stav Amazon Kindle uređaja je vijest iz kompanije koja ističe da je kompletna zaliha rasprodana u samo pet i pol sati od početka prodaje. Ono što Amazon nije objavio je količina uređaja Kindle koja je ponuđena tržištu, tako da ako se mene pita rasprodali su svih 12 uređaja koje su ponudili tržištu.

Zaključak:Tko voli nema bolje stvari

TAGOVIamazon e-book reader kindle

Komentiraj