Auto & Tech

Aside Banners

iPhonemanija – nekoliko razloga protiv

iPhone ovo, iPhone ono... Kao i uvijek, Apple je uspio stvoriti nevjerojatan buzzword oko svojeg proizvoda. Jesu li to sve prazne tlapnje, ili u cijeloj priči ima nešto?

Piše , Objavljeno

iPhone ovo, iPhone ono… Kao i uvijek, Apple je uspio stvoriti nevjerojatan buzzword oko svojeg proizvoda. Jesu li to sve prazne tlapnje, ili u cijeloj priči ima nešto? Mi to zaisgurno nećemo znati još barem pola godine.

I dok ludi Amerikanci već tri dana kampiraju pred Appleovim dućanima čekajući prve primjerke novog telefona, ne možemo si pomoći a da se ne zapitamo:�Tko je tu lud?� U svakom slučaju znamo tko nije – Steve i ekipa koji se sada negdje slatko smiju i računaju kako će potrošiti ovogodišnje bonuse. A što mogu očekivati oni koji će ga kupitit?

jel se to iphone smanjio, ili ga drži arapović franjo?

jel se to iphone smanjio, ili ga drži arapović franjo?

Prije svega, većinu će kupaca iznenaditi dimenzije ovog uređaja. Iako se Apple trudi to prikriti (usporedba dvije verzije oglasa – u drugom su koristili puno veću ruku), iPhone je poveći. Širok je 61 milimetar, visok 115 mm, a debljine je 11 mm. Računajte s time da će se uskoro početi pojavljivati �Works with iPhone� hlače s većim džepovima i slične inovacije.

Telefoniranje

iPhone je više od telefona. Zapravo, iPhone je svašta, a ponajmanje telefon.

Ako na njega gledate kao na telefon, prevelik je, ali je zato zaista malen ako na njega gledate kao na mobilno računalo. Telefoniranje je ono što ovaj stojček najmanje voli.

Iako većinu aplikacija možete lako pokretati, poželite li nekoga nazvati, morate:�probuditi� strojček (jer puno spava da uštedi baterije koje traju kojih 8 sati), otključati ga, pokrenuti aplikaciju za telefoniranje, ući u imenik i nazvati. To su tri koraka više u odnosu na standardne telefone.

Touchscreen

Touchscreen je kul stvar, ali je i stvar koja se izuzetno lako prlja i maže. Ekran je dovoljno otporan da ga mopžete brisati bilo čime, ali otisak svojeg uha i prstiju morat ćete brisati gotovo svaki put kada ga koristite.

Ipak, da bi koristili touchscreen, morate ga vidjeti, zar ne? Zato zaboravit tipkanje na slijepo (u autu? sram vas bilo!), odbijanje poziva u džepu za vrijeme sastanaka i sve druge varijante prikrivenog korištenja telefona.

Internet

stevica se smješka - ne bez razloga

stevica se smješka – ne bez razloga

Iako ima zgodnu mashup Google maps aplikaciju, ovaj telefon zapravo nezna gdje se nalazite jer nema GPS. Isto tako, za spajanje na Internet možete koristiti WiFi ili EDGE! Budući da na WiFi mrežu ne možete baš uvijek (ili gotovo nikad) računati, a EDGE je zaista spor, bilo bi zaista zgodno kada bi iPhone podržavao BB (brži/bolji) 3G. Ali ne podržava!

Pretplata

U Americi iPhone se može koristiti samo putem AT&T, a u Hrvatskoj će tu ulogu vjerojatno preuzeti Vodafone, kako javlja Zombix, stoga računajte s vjerojatnom promjenom mobilnog operatera ukoliko želite nabaviti ovaj eye candy strojček.

Foto i Video

iPhone ima (tek) dva megapixelnu kameru s kojom možete snimati tek prosječne fotke, ali ih ne možete slati MMS-om. Treba li reći da ne možete snimati video! Video na webu također nećete baš puno gledati, jer ne podržava Flash i Javu. Doduše, YouTube najavljuje da će svoje filmiće prekodirati u odgovarajući format.

Baterija

Također, u njega je ugrađena itegrirana baterija koju ne možete sami mijenjati, a budući da poprilično cucla struju, puniti ćete ga svaka dva dana, što znači da ćete prilično brzo (2 godine?) istrošiti bateriju koja se može puniti do 400 puta. Tada ćete ju moći poslati u servis na besplatnu zamjenu. Što znači da neko vrijeme nećete imati svoju igračku. Pripremite zamjenski telefon:)

Cijena

Na kraju, ne treba zanemariti niti cijenu. Osnovni 4GB model u Americi košta 500 dolara (2.800 kn), a onaj od 8GB 600$ (3.200 kn). Ali to nije sve. Budući da iPhone ne možete tek tako kupiti, morate napraviti novi ugovor s mobilnim operaterom – na dvije godine.

čekam u redu da pljunem 500 zelembaća!

čekam u redu da pljunem 500 zelembaća!

U Americi AT&T nudi pakete koji uključuju džabe e-mail i pristup interentu, a čije cijene se računaju na bazi minuta poziva i broja SMSova, čije se cijene kreću od 60$ naviše. Cijene nisu previsoke u usporedbi s drugim smartphone uređajima i BlackBarryjem, ali treba znati da su to uređaji koji prvenstveno gađaju poslovne korisnike koji si to mogu priuštiti, dok iPhone definitivno nije za poslovnjake jer je baš u tom departmentu najslabiji.

U svakom slučaju, ovaj gadget otvara neke nove granice, ali autor ovog teksta ipak bi se suzdržao od njegova proglašavanja revolucionarnim.

TAGOVIapple iPhone

Komentiraj