Auto & Tech

Jabuka i dalje grize

Aside Banners

Apple je zabilježio još jedan rekordni kvartal, ali budućnost nije toliko svijetla koliko se čini

Piše , Objavljeno

Još je jednu godinu Apple završio rušenjem rekorda, a iako i dalje ne nude ništa revolucionarno, zarađuju više od bilo koje tvrtke u povijesti čovječanstva.

appleApple i njegov izvršni direktor Tim Cook ponovno ispisuju stranice financijske povijesti, a rezultati na kraju posljednjeg kvartala uistinu izazivaju strahopoštovanje. IT div je tako u posljednja tri mjeseca 2015. godine (što se kod njih računa kao prvi kvartal) generirao 18,4 milijarde dolara čistog profita na nevjerojatnih 75,9 milijardi dolara ukupne zarade, što je za par stotina milijuna dolara više nego prošle godine i rekordno kada se govori o profitu jedne kompanije. Takvim je rezultatima prije svega pogodovala blagdanska sezona, velika ekspanzija na kinesko tržište, povećanje prosječne cijene najpopularnijih proizvoda (iPhone, iPad, Mac) i izlazak nekolicine “novih” proizvoda, poput iPad Pro, iPhone 6S i iPhone 6S Plus uređaja.

apple 1

Ipak, iako se sada sve čini kao bajka, naredni bi kvartali mogli biti problematični. Analize predviđaju kako će ovaj kvartal biti za par milijardi dolara slabiji od prošlogodišnjeg, što bi bio prvi takav pad (u odnosu na godinu prije) u posljednjih 13 godina. Razloga za paniku među investitorima i dioničarima još uvijek nema, ali svi se pitaju znači li to da je ova tvrtka stabilna, ali nespremna za streloviti rast, što je svakako prvo što ulagači žele. Ukupan broj iPhone uređaja prodanih u prošlom kvartalu je otprilike jednak kao i prošle godine (74,8 milijuna primjeraka), ali prodaja iPada je pala za 21% (na 16,1 milijun primjeraka) dok je prodaja Macova pala za 3% (na 5,3 milijuna primjeraka).

apple 2

U Appleu se ipak nadaju kako bi mogli preokrenuti ovaj negativni trend ulaganjem u neke svoje novije proizvode, poput Apple Watch i Apple TV uređaja, koji bilježe rast od 62% te su prošle godine donijeli zaradu od 4,3 milijarde dolara. Također se sve profitabilnijima pokazuju razni servisi i softvare koji Apple nudi, poput iClouda, AppleCarea i Apple Paya, čija je zarada u prošlom kvartalu finih 6 milijardi dolara uz porast od 26%. Kada se tome pridoda i preko milijardu aktivnih korisnika, trend prelaska istih s Android na iOS sustave te naznake stabilizacije ekonomske situacije u Rusiji i Južnoj Americi uz priželjkivano jačanje stranih valuta prema dolara (pošto sada dvije trećine zarade dolazi s tržišta van SAD-a), Apple bi ipak mogao izvući ovu godinu s nekakvim rastom, a tko zna… možda iduće godine u ovo vrijeme budemo pisali o nekom novom rekordu!

TAGOVIapple iPad iPhone IT mac profit tim cook zarada

Komentiraj