Auto & Tech

Zlato ima novog baju

Aside Banners

Apple planira pokupovati čak trećinu svjetskog zlata za potrebe svog luksuznog smartwatcha

Piše , Objavljeno

Kada se Apple namjeri na nešto, budite spremni na mogućnost da svijet nakon toga više nikada neće biti isti. Do sada se to uglavnom odnosilo na tehnologiju, ali sada su u pitanju znatno veći ulozi.

zlato

Dobro je poznato kako se jedina prava, materijalna vrijednost koju netko ima mjeri u zlatu, a upravo je ova cijenjena kovina standard koji daleko stabilniji od novca, dionica ili nekretnina. Njegova je godišnja proizvodnja i potrošnja uglavnom ujednačena i dobro kontrolirana od strane svjetskih sila, ali sada se u igru odlučio uključiti totalni outsider i barem na kratko promijeniti omjere moći. Radi se o velikom Appleu koji za potrebe svog ekskluzivnog zlatnog Apple Watch Edition pametnog sata namjerava koristiti čak trećinu iliti oko 750 tona zlata koje se proizvede godišnje.

Ta se količina procjenjuje na ukupno 30 milijardi dolara, što je brojka koja bi mogla itekako utjecati na svjetsko tržište i globalne trendove, a neki analitičari predviđaju kako bi ova naizgled nebitna transakcija mogla imati iznimno nepredvidljive i vjerojatno loše posljedice na svjetsku geopolitiku i makroekonomska kretanja. Drugim riječima, Apple ne samo da će pokušati dominirati svjetskim tržištem smartwatch uređaja (i gotovo sigurno u tome uspjeti), već će postati i najveći samostalni potrošač zlata, a mnogima se to neće nimalo svidjeti.

apple 1

Ove se vrijednosti pak temelje na projekcijama koje govore kako će Apple godišnje proizvoditi čak milijun jedinica svog ekskluzivnog zlatnog 18-karatnog modela Apple Watch Edition uređaja u kojeg ide ukupno 62,2 grama ove kovine, a kojem se cijena procjenjuje na oko 8 tisuća kuna. Problemi za ovu tvrtku bi mogli nastati ako odjednom kupe velike količine zlata, a sat se pokaže nedovoljno atraktivnim za kupnju šire zajednice. U tom bi slučaju IT divu ostale velike zalihe koje je teško prodati po nabavnoj cijeni jer je tržište već destabilizirano, a onda je samo pitanje vremena kada će slijediti lančana reakcija i još veći problemi. U svakom slučaju, biti će zanimljivo!

TAGOVIapple apple watch ekskluzivno elita kovine smartwatch zlato

Komentiraj