Auto & Tech

Div zarađuje divovske hrpe love

Aside Banners

Apple ruši rekorde sa zaradom od čak 18 milijardi dolara u prvom kvartalu 2015. godine

Piše , Objavljeno

Nagrižena jabuka nastavlja svoju dominaciju na tržištu potrošačke elektronike, a prihodi za prvi kvartal 2015. su otprilike jednaki kao BDP Bosne i Hercegovine. Da se čovjek zamisli…

appleKakva god bila situacija na tržištu i koliko se god konkurencija trudila, Apple će na kraju uvijek izaći kao pobjednik. Sada se već ozbiljno pitamo postoji li ikakav način da se u idućih nekoliko desetljeća uzdrma dominacija ovog tehnološkog diva jer iako nisu nešto pretjerano inovativni, rulja ih i dalje masovno puši. Izvješće za prvi kvartal 2015. tako donosi brojke zbog kojih se svaki dioničar ove tvrtke može zavaljati u svoju kožnu fotelju, zapaliti cigaru i naliti si čašu finog viskija jer bome ima razloga za slavlje. Ukupni su se prihodi tako popeli na rekordnih 74,6 milijardi dolara, a zarada je ogromnih 18 milijardi što je otprilike godišnji BDP neke manje države (a treba imati na umu kako se ovdje radi o samo jednom kvartalu)!

Ove su brojke iznenadile većinu analitičara pa i same Appleove rukovoditelje koji su predviđali između 63,5 i 67,5 milijardi dolara prihoda. Ipak, čak 74,5 milijuna prodanih iPhoneova, 21,4 milijuna iPadova i 5,52 milijuna Macova prevedeni su u masivne količine love, a jedan od dva bitna razloga tome jest povećanje prihodovne margine i srednje cijene uređaja (iPhone je tako poskupio sa 603 na 687 dolara u odnosu na prošli kvartal). Drugi je bitan faktor veliko otvaranje kineskog tržišta koje je samostalno donijelo čak 16,14 milijardi dolara prihoda. To je porast od 157% u odnosu na prošli kvartal ili 70% u odnosu na isto vrijeme prošle godine, a uskoro bi upravo Kina mogla postati glavni potrošač Appleovih proizvoda.

apple

Osim iPhone uređaja značajan porast bilježi i prodaja Macova koja je u odnosu na isto vrijeme prošle godine porasla za gotovo milijun jedinica! Jedina je svojevrsna crna rupa postala prodaja tableta koja je s 26 milijuna primjeraka prošle godine pala na svega 21,4 milijuna u prvom kvartalu ove godine. Iako su u protekla dva mjeseca na tržište izbačena čak dva nova modela (iPad Air 2 i iPad mini 3) izgleda kako ljudi prilično nevoljko zamjenjuju svoje stare tablete, a primjetno je i kako buzz oko ovih gadgeta polagano jenjava. Tim Cook, big kahuna Applea, ipak tvrdi kako ima vjeru u te uređaje i smatra kako će se na duže staze ipak pokazati profitabilnima.

iphone

Novost u izračunima za ovaj kvartal je i izbacivanje iPod modela iz izvještaja te svrstavanje tog legendarnog gadgeta pod “ostale uređaje” zajedno s Apple TV-om, Beats slušalicama i nadolazećim iWatchom. U proteklom je kvartalu prihod od prodaje iPoda iznosio svega 410 milijuna dolara, što je manje od 1% ukupnog iznosa, a kada se u obzir uzme kako je 2006. ta brojka bila čak 55%, postaje jasno kakvi su se tmurni oblaci nadvili nad ovaj džepni juke box. Eh, takva je sudbina svake tehnologije, a već ćemo u idućem kvartalu vidjeti novu sliku pulsa javnosti…

TAGOVIapple iPad iPhone iPod IT mac prihodi prodaja rekordni prihodi tehnologija tim cook

Komentiraj