Auto

neočekivani hit

Aside Banners

Najprodavaniji električni automobil na svijetu nije Tesla. Izrazito jeftin, ali i opasan po život

Piše , Objavljeno

Izvor: Wuling Motors

Električni automobili i dalje pobuđuju emocije kod svakog tko je imalo zainteresiran za automobile. Neki su ih spremni prigrliti zbog čitavog niza pozitivnih razloga, a ostali se opiru jer “nije to to kad ne čuje cijeli kvart da ti prolaziš sa svojom pilom”.

Nije važno u kojem od ova dva kampa se nalazite, ali električna vozila su budućnost. Jasno je i neizbježno. Ranije su električni automobili izgledali smiješno, gotovo kao igračke, a zatim je na tržište došao Elon Musk sa svojom vizijom i promijenio igru. Auti su počeli izgledati ozbiljnije, Teslin Model 3 je postao najprodavaniji električni automobil svih vremena. Danas više nije najpopularnija pila na struju. Zašto? Došao je Wuling Hongguang Mini.

Da, ne zvuči vam poznato (ni privlačno), izgleda kao igračka, ali i dalje je u pitanju automobil koji se proda u više od tisuću komada dnevno. Naravno, u pitanju je prodaja u Kini, ali hej – svi znamo da je to najveće tržište na svijetu.

K tome – unutra ima mjesta za četiri osobe. U čemu je fora? Četiri osobe stanu kada su stražnja sjedala rasklopljena, a u tom slučaju automobil uopće NEMA prtljažnog prostora.

Spada u kategoriju “bread box” automobila, a i tako izgleda. Nije dugačak ni tri metra, domet na jednom punjenju mu je od 120 do 170 kilometara na sat, a cijena novog automobila je ispod 30 tisuća kuna.

Čak dolazi i u kabrio verziji.

Naravno da je za uspjeh zaslužna ovakva smiješna cijena, ali i estetika igra ulogu. Sladak je, minijaturan, podsjeća na MINI-jeve retro uratke, ali ima i jedan ogroman problem.

Sigurnost.

Točnije – nesigurnost.

Neslužbeni crash testovi tvrde kako auto nije baš najbolji kad dođe do sudara, a jedan tester je čak izjavio da nitko u automobilu ne bi mogao preživjeti ni frontalni sudar pri niskoj brzini. Ovo zvuči zabrinjavajuće. Baš kad smo pomislili da bi ovo mogao biti idealan gradski automobil, skužimo da postoji kvaka. I to ozbiljna kvaka.

Ako ga želite vidjeti u akciji, naišli smo na ovaj jednostavan video koji nam je odgovorio na sve što nas je zanimalo.

Ovo sigurno nije zadnji put da čujemo za ovaj autić, a Tesla i konkurencija bi mogli pripaziti – možda je vrijeme za još jednu električnu uspješnicu, ali jeftiniju od Modela 3.

TAGOVIElektrični automobili nevera rimac tesla