Auto

leti leti leti... auto?

Aside Banners

Napokon leteći automobili: AeroMobil uskoro na tržištu

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Sudeći prema Blade Runneru i Povratku u budućnost, dosad smo već trebali imati automobile koji lete, ali je negdje putem zapelo. Slovačka tvrtka AeroMobil to želi promijeniti.

Automobili su evoluirali u superautomobile, a superautomobili u AeroMobil. Iza izuma stoji istoimena slovačka inženjerska tvrtka, a radi se o high-end vrsti vozila kojime se može voziti na cesti, ali i letjeti po nebu. Potrebno je manje od tri minute kako bi se automobil transformirao u letjelicu.

Inspiracija za njegov izgled bio je Pegaz, mitološko biće poznato kao krilati konj.

Ozbiljni su
Galerija

AeroMobil 4.0 je u razvoju preko deset godina, a razvijali su ga inženjeri i dizajneri raznih proizvođača luksuznih automobila (BMW, Aston Martin, Mercedes Benz). U dizajniranje, razvoj i testiranje uloženo je preko 300 tisuća sati, a tijekom razvoja AeroMobil je bio prošao preko 10 tisuća sati testova simuliranog i pravog leta.

Vozilo koristi postojeću infrastrukturu te se prilagođava zračnim i cestovnim regulacijama. Može poletjeti kroz 400 metara i dosegnuti brzinu od 257 km/h.

Testiranja su uspješno završena krajem 2020. godine, a početkom 2023. godine vozilo bi trebalo postati komercijalno dostupno. Procjenjuje se da će se cijene kretati između 1.3 i 1.6 milijuna dolara.

Baš nas zanima tko će se odvažiti kupiti ovo vozilo i postati early adopter.

Napokon leteći automobili: AeroMobil uskoro na tržištu