Auto & Tech

Aside Banners

Bimmer – sat povijesti

Mnogi od nas voljeli bi svoje dupe uvaliti u kožno sjedalo jednog od BMW-ovih macana i to ne mogu sakriti jer je vidljivo svaki puta kada glavurdu okrenu za nekom pilom.

Piše , Objavljeno

Mnogi od nas voljeli bi svoje dupe uvaliti u kožno sjedalo jednog od BMW-ovih macana i to ne mogu sakriti jer je vidljivo svaki puta kada glavurdu okrenu za nekom pilom.

No, dok svi trkeljaju o serijama, brojkama i sličnom, mi brljamo o počecima i drugoj uz BMW povezanoj triviji. Dakle, mi smo tu da vam prenesemo znanje kojime će te moći natrljati nos drskom vlasniku BMW-a koji o njemu nema pojma, ali ga vozi. A dotični će vam predati ključeve da njegovog ljubimca parkirate dok on i mala večeraju u restoranu.

Počeci

Bayerische Motoren Werke AG iliti BMW s radom je službeno započeo davne 1922. gosine iako počeci sežu u 1913. kada je BMW funkcionirao kao kompanija čije je primarna djelatnost bila proizvodnja za ratno zrakoplovstvo.

Upravo u toj djelatnosi leži i objašnjenje njihova plavo-bijelog simbola koji je stilizirani prikaz bijelog propelera na plavom nebu, a bijela i plava su i tradicionalne boje Bavarije.

Iako su Karl Rapp i Gustov Otto navedeni kao “očevi” i osnivači BMW-a, za opstanak kompanije najzaslužniji su Josef Popp, Max Friz i Camillo Castiglioni koji su firmu održali kroz zajebano ekonomsko razdoblje ispočetka proizvodeći avionske motore, da bi se 1923. prebacili na motocikle, a tek 1929. na automobile po kojima su danas najpoznatiji.

Motori, motori, mo-to-riiiiiii

1923. proizveden je prvi motor R32 koji označava početak serije R. Za vrijeme drugog svjetskog rata stvoren je R75, vrhunska off-road makina s prepoznatljivom prikolicom sa strane. BMW je poznat po inovacijama koje implementira u svoje vrhunske proizvode pa valja spomenuti i njihov sistem protiv proklizavanja koji je prvi te vrste u motociklističkoj industriji.

Godine donose mnoge nove serije, a ljubitelji motocikala osnivaju klubove diljem svijeta. Zanimljivo je spomenuti da se dva najveća kluba (BMW Riders Association & BMW Motorcycle Owners of America) ne nalaze u Njemačkoj već u Americi.

Auti, auti, a-u-tiiiiiii…

Prvi proizvedeni automobil bio je BMW 3/15 PS koji je odmah postao najpopularniji automobil malih dimenzija u svijetu (1929.), a prvi koji je imao prepoznatljivu “trbušastu” prednju masku bio je BMW 303 iz 1933. Treba spomenuti i klasik 319/1 iz 1935.

Previše je modela, a premalo vremena, no vrijedi spomenuti prve “selebritije” koji su utrli put cijelom nizu poznatih glumaca, pjevača i redatelja angažiranih oko serije reklama za BMW. Bio je to Cary Grant koji 1959. likom stao iza presmiješne, ali izuzetno popularne Isette.

BMW gleda u budućnost i već iduće godine možemo očekivati Z10 (mogućeg naziva Z9), F3, F5, očekuje se i Baby Roller koji će biti minijaturna verzija Rolls Roycea (naime, Rolls Royce je pod kontrolom BMWa) i nova osmica kao konačni rival mercedesovoj CLS klasi.

Eto, školujte se, postanite odvratno bogati pa budite i vi bahati prema onima koji ga ne voze pa makar on bio i James Bond koji ga ne vozi još od The World Is Not Enough.

TAGOVI007 auti bmw james bond

Komentiraj