Auto & Tech

Nije baš neka fora

Aside Banners

BMW testira posebne vozačke naočale za proširenu stvarnost

Piše , Objavljeno

U BMW-u očigledno imaju viška para pa ih bacaju na istraživanje proizvoda za koje znamo kako nikada neće biti upotrebljivi, a vozačke naočale za proširenu stvarnost definitivno spadaju u tu kategoriju!

miniProširena stvarnost je svakako koncept koji nas intrigira i kojega bismo voljeli koristiti u stvarnom životu, ali dosadašnji su se pokušaji pokazali kao prilično veliki neuspjeh. Jednostavno, ovakve su naočale (najčešće se radi o nekakvoj varijanti naočala) iznimno nespretne za korištenje i uglavnom više odmažu nego pomažu, a to je u situacijama kada se niti ne trebamo nešto pretjerano koncentrirati. Što je, primjerice, s vožnjom automobila, kada vam sa svih strana u vidno polje ulijeću poruke, grafike i razni znakovi? Sigurnost u prometu je u ovakvim slučajevima itekako narušena, ali BMW misli kako ima rješenje i za to… e pa nema!

Oni su u suradnji sa svojom britanskom podružnicom Mini napravili prototip naočala za motoriste/vozače automobila koje prikazuju detalje navigacije, brzinu, potrošnju goriva i druge korisne informacije te ih projiciraju na vjetrobransko staklo, a mogu se spojiti i sa smartphone uređajima te primati pozive i poruke. Vozač naočale kontrolira stiskanjem gumbiju na okviru, a neke komande se mogu preusmjeriti i na upravljač vozila! Poseban je dodatak kamera montirana na suvozačku stranu koja snima desni stražnji dio automobila, a kada vozač pogleda u taj kut, ona se automatski pali te u naočale šalje sliku “mrtvog kuta” i tako pomaže prilikom parkiranja ili pretjecanja.

mini 2 mini 3

Na prvi glas zvuči uistinu zanimljivo, ali teško kako će ovako nešto biti uporabljivo u idućih 5 ili čak 10 godina, ako i tada! Estetski prilično neugledne naočale i podaci koje šalje pred vozača uistinu ometaju pa je mogućnost nesreće zasigurno itekako povećana, pogotovo kada se ona pokuša koristiti u iznimno gustom i hektičnom prometu. Naočale se također već nakon 15-ak minuta toliko zagriju da ih više nije moguće koristiti, ali to ćemo pripisati njihovoj prototip fazi. BMW u bližoj budućnosti namjerava ubaciti opcije poput praćenja oka i aktivacije glasom, no nismo pretjerano sigurni kako će išta od toga uroditi plodom. Al’ eto, kad već imaju para, bolje da troše na ovo, nego proizvodnju nečega za ubijanje!

TAGOVIaugmented reality bmw mini naočale proširena stvarnost

Komentiraj