Auto & Tech

Za svakoga ponešto

Aside Banners

Bogati klinci koriste Instagram, ostali se drže Facebooka

Piše , Objavljeno

Konkurencija među društvenim mrežama je svakim danom sve veća, a s godinama su se polagano definirale demografske skupine koje koriste neke od njih više od drugih.

facebookIako su prije par godina novine i portali bili puni apokaliptičnih najava o skorom kraju vladavine Facebooka, sada je sasvim jasno kako ta društvena mreža ne ide nikamo te će barem još 5-6 godina biti najveća riba u moru. Negativne su se prognoze uglavnom temeljile na navodnom egzodusu tinejdžera koji prilično neatraktivni, bazični i “odrasli” Facebook zamjenjuje nečim prilagođenijim njihovim godinama ili stilu života, poput Instagrama ili Snapchata. Novo istraživanje Pew Research Centera je sada pokazalo kako je u posljednjih par godina uistinu došlo do nekih promjena, ali one se uglavnom odnose na ravnomjerniju raspodjelu korisnika među društvenim mrežama ovisno o njihovom ekonomskom statusu, razini obrazovanja i rasi koju svi oni anuliraju i većim brojem samih korisnika!

Iako su podaci prikupljeni na području SAD-a, možemo reći kako su dostojne ilustracije situacije u cijelom svijetu, a govore kako velika većina korisnika i dalje primarno koristi Facebook za svoje društveno-mrežne potrebe. Ta se brojka polagano smanjuje kako rastu prosječni prihodi kućanstva u kojem korisnici žive i to u korist servisa poput Instagrama i Snapchata. Kada se govori o tinejdžerima, izgleda kako se bogatiji među njima pokušavaju i na taj način odvojiti od svojih siromašnijih vršnjaka, vrlo često ističući svoj osebujan i raskošan stil života na društvenim mrežama i stranicama poput Rich Kids of Instagram.

facebookZanimljivo je reći kako je u SAD-u čak 90% tinejdžera svaki dan online, a samo ih je 2% na mreži manje od jednom tjedno. Tome su definitivno pripomogli i smartphoni koje sada posjeduje tri četvrtine američkih srednjoškolaca, a po brojkama prednjače tamnoputi klinci koji su online znatno češće od svojih bijelih i Hispano vršnjaka. Kada se pogleda ukupna korisnička baza, 60% tinejdžera koristi više od jedne društvene mreže, a Facebook je, osim nešto siromašnijih klinaca, pravi mamac i za starije tinejdžere te dječake. Ipak, Zuckerberg se ne mora bojati konkurentnog Instagrama i mogućih gubitaka zbog odljeva korisnika jer Facebook posjeduje i taj servis te pod kontrolom drži veći dio kolača zvanog “društvene mreže”…

TAGOVIdruštvene mreže facebook Instagram korisnici snapchat tinejdžeri

Komentiraj