Auto & Tech

Aside Banners

Bolesna sultanova kolekcija

Pored raskošnih posjeda, Boeinga 747 i šest aviona, nekoliko helikoptera, najpoznatiji je po svojoj kolekciji od otprilike pet tisuća automobila!

Piše , Objavljeno

U jugoistočnoj Aziji, na otoku Borneo postoji državica imenom Brunei. Do 1984. je bila kolonija Velike Britanije a danas je samostalna i živi uglavnom od nafte. Njezin šef, Hassanal Bolkiah, Sultan od Bruneja jedan je od najopičenijih vladara na planeti. Kako bi bio nedodirljiv i odvratno bogat zakone je prilagodio sebi.

č'oek voli autiće

č’oek voli autiće

On je sultan, premijer, te ministar obrane i financija, a donedavno i najbogatiji čovjek na svijetu. Procjenjuje se da se godišnje udeblja za 900 milijuna dolara.

Pored mnogobrojnih raskošnih posjeda, neviđeno velikog rezidencijalnog imanja, Boeinga 747 spozlaćnim namještajem, šest aviona, nekoliko helikoptera, on je ipak najpoznatiji po svojoj skromnoj kolekciji od otprilike pet tisuća automobila! Iako se na webu dominira malo stariji i skromniji popis, do brojke od 5000 došlo se procjenom po količini koju kupuje godišnje i dodavanjem onih koji nisu u kolekciji a svakodnevno ih koriste članovi obitelji i razni službenici.

Auti su raspoređeni po markama u pet klimatiziranih avionskih hangara i vrijede preko četiri milijarde dolara! Sultan navodno polovicu godišnjih prihoda Bruneja potroši na obitelj i nove limene ljubimce, a kada kupuje onda uzima po šest primjerka istog automobila ali drugačije boje.

Bugatti i lambo kutak garaže

Bugatti i lambo kutak garaže

Osim što prema zastarjelom popisu posjeduje 531 Mercedes, 367 Ferrarija, 362 Bentleya, 185 BMW-a, 177 Jaguara, 160 Porschea, 130 Rolls Roycea, 20 Lamborghinija, desetke Lexusa, Aston Martina i Bugattija, Maybacha, unikatne verzije McLarena F1 i sličnih sportskih zvijeri, posebnost njegove kolekcije je i u tome što se tu nalaze mnogobrojni automobili koji su proizvedeni u ograničenim serijama, samo jednom primjerku kao koncepti ili u verzijama koje nisu bile dostupne na tržištu. Sultan tako posjeduje i mnoge unikatne koncepte koji su začetnici današnjeg Ferrarijevog ili Aston Martinovog dizajna.

Ferrari 456 gt karavan

Ferrari 456 gt karavan

Bahat, ali i prokleto bogat, sultan ponekad poželi karavan ili limuzinsku izvedbu Ferrarija. Budući da ne pita “Koliko?” poznati dizajner Pininfarina mu je napravio tri karavana, tri limuzine i tri specijalne izvedbe modela 456 GT koji je proizveden isključivo kao coupe!

Jedina želja koju mu nikako nisu htjeli ispuniti je da dobije F50 bijele boje, pa ga je kupio crvenog i dao prefarbati. Jednom je od Bentleya zatražio terenca, a iako ih inače ne proizvode, za njega su “sklepali” šest komada nazvanih Dominator. Poznata mečka genšer, inače limuzina, u njegovim je maštarijama poprimila obličje karavana. Pogađate, odmah mu je napravljeno par takvih.

Bentley dominator

Bentley dominator

Neke boje su mu bile fetiš, kao žuta recimo. Tako se u jednom odjeljku nalaze auti samo te boje s tim da su proizvođači morali usuglasiti nijanse jer je Sultan želio da na svakom automobilu bude potpuno ista.

TAGOVIbogati sultan

Komentiraj