Auto & Tech

Konzolitis na našim cestama

Aside Banners

Budućnost automobilističkih utrka je u ovim opakim high-tech gumama

Piše , Objavljeno

Dok inženjeri napokon ne upogone te lebdeće jurilice, neku veću revoluciju u svijetu automobilskih utrka nećemo vidjeti… osim ako se ne poigramo gumama!

hankookSvaki ljubitelj kompjuterskih automobilističkih utrka (sumnjamo da je itko stvarno vozio formulu i rally pa je ovo najvjerojatnija opcija) zna kako su gume jedan od najbitnijih elemenata svake pobjede te vrlo često znače razliku između bezbolnog prolaska kroz neki zavoj i zaletavanja u ogradu pri 300 kilometara na sat. Ali eto, nekako nam se ne čini da se vodeći svjetski auto-inženjeri previše zamaraju revolucionariziranjem tog elementa pa tako neke veće razlike nisu primjetne već doslovno desetljećima. Ekipa iz Hankook Tiresa to namjerava promijeniti!

Sa stručnjacima Sveučilišta u Pforzheimu oni su tako složili tri futuristička koncepta koja bi mogla promijeniti način na koji gledamo vožnju, a prvenstveno automobilističke utrke. Njihove se revolucionarne gume mogu prilagođavati različitim uvjetima na cesti (i samoj vrsti ceste) i u potpunosti su podesive poradi optimizacije performansi, a kako to otprilike izgleda možete pogledati u njihovoj animaciji.

The Future of Racing – promo video:

Iako izgleda kao animacija iz nekakve arkadne igrice s početka stoljeća te sadrži neshvatljivo mnogo nasilja i uništavanja automobila za promo materijal jednog tako “miroljubivog” proizvoda kao što su gume, ovaj video nam jasno ilustrira što su to u Hankooku zamislili. Prvi je primjerak Boostrac, gume za suhe i nepristupačne terene poput pustinja ili planinskih puteva, a odlikuju ih heksagonalni blokovi koji se razdvajaju i tako povećavaju vučnu snagu. Alpike je pak namijenjen snježnim i ledenim uvjetima te sadrži prilagodljive utore, a HyBlade se može koristiti na mokrim terenima i sudeći po veslastim zarezima bez beda prelazi preko rijeka i jezera. Da, naravno…

gume

Istina, sve ovo zvuči i izgleda pomalo dječje, ali (r)evolucija se uvijek čini takvom. Hoće li od svega toga na kraju i biti nešto teško je reći (mi bismo ipak svoje novce stavili na slijepu ulicu), ali ako ništa, barem je zabavno pratiti čime se sve ljudi bave!

TAGOVIauto auto gume auto utrke automobili gume high-tech koncept utrke utrkivanje

Komentiraj