Auto & Tech

Aside Banners

Caparo T1

Izgled, ubrzanja, brzina i upravljivost Formule 1 no ipak automobil, i to vrlo vrlo vrlo brutalan i cestovno legalan...

Piše , Objavljeno

Caparo T1 proizvod je britanske kuće ‘Caparo Vehicle Technologies‘, osnovane od strane dva genijalca koji su inače poznati kao dio ekipe zaslužne za stvaranje McLarena F1, jednog od najboljih automobila ikada. Oni su Ben Scott-Geddes i Graham Halstead, a ovo je njihov prvi samostalni uradak.

Caparo T1

Caparo T1

Ovo čudovište jako je posebno, a početi ćemo sa njegovom težinom, ili bolje rečeno lakoćom koja zahvaljujući upotrebi karbonskih vlakana iznosi mizernih 550 kila. Na tako malenu kilažu motor od sto’ i kusur konja bio bi čist’ pristojan posao ali na opće zaprepaštenje, unutra se nalazi V8 motor obujma 3500 kubika i brutalnih 580 konja (!!!) što će reći da ima više konja nego kila!
Time je postao prvi tvornički automobil koji probija omjer od jednog kilograma po konjskoj snazi! Motor se inače može vrtjeti do 12 tisuća okretaja u minuti ali je zbog veće pouzdanosti limitiran na 10 tisuća.

Zahvaljujući tim brojkama stvara se okretni moment od 420 Nm, pa Caparo T1 “šamara” stotku za samo dvije i pol sekunde, a nakon još dvije i pol (uz bolno pucanje vaših očnih kapilara) dostiže 160 km/h dok je maksimalna brzina 322 km/h. Zbog ovakvih luđačkih ubrzanja ugrađene su i snažnije kočnice koje mogu zaustaviti pobješnjelog Capara sa 160 km/h do nule za samo tri i pol sekunde! Istim tim brojkama može se zahvaliti i na nekoliko zapaljenja, kvarova na motoru, pucanja ovjesa, spojlera…auto je jednostavno prebrz.

Caparo T1

Obzirom da Caparo T1 ima samo 550 kila možete mislit’ što nudi u unutrašnjosti. Unutra, blago rečeno, nema ništa. Nikakva klima ni kožna sjedala, a kamoli kazić ili neka druga “glupost”. Ono što vam zaista treba su svi relevantni podaci vezani uz sam automobil koje možete iščitati na displayu te nekoliko gumbića za uključivanje pomoćne elektronike i to je to.

Cijena ovog cestovno legalnog bolida je 190 tisuća funti. Plus davanja ofkors!

TAGOVIauto brzo caparo formula

Komentiraj