Auto & Tech

Aside Banners

Cestovno-podvodna pila

Ovih dana sve bruji o prvom automobilu na svijetu koji pez pardona može zaroniti pod vodu, zbariti par sirena i hop nazad na cestu. Evo ga...

Piše , Objavljeno

sQuba na suhom

sQuba na suhom

Svi se sjećamo presmiješne scene iz Bonda, “The Spy Who Loved Me”, kada je umjesto pravog Lotusa Esprit, pred kamerama ronjala maketa. Scena je bila za krepat ali ideja nije nimalo naivna što je ovih dana dokazala i švicarska kuća Rinspeed, inače poznata po svojim otkačenim preradama vozila.

Njihova najnovija tvorevina je “sQuba”, sportski automobil koji po potrebi može zaroniti poput podmornice. Naravno, nije ni do tabana “pravoj stvari” ali za početak niti deset metra nije loše. Projekt je, uz pomoć kuće Esoro koja također dolazi iz švicarske realiziran u šest mjeseci. Prvi korak prerade bio je uklanjanje serijskog motora i zamjena sa tri električna od kojih jedan snage 54 kW (75 ks) služi za pogon na “suhom” dok su druga dva za podvodni mod. Osim njih, sprijeda se nalaze i dodatna dva propulzora koji se odlikuju velikom čvrstoćom i lakoćom jer su napravljeni od high-tech nano materijala. Navedeni pogon na površini vode potjera sQubu do 6 km/h, odnosno 3 km/h pod vodom.

vid' malog kako ronja!

vid’ malog kako ronja!

Kao što je slučaj i kod Tesla Roadstera, energija se crpi iz litij-ionskih baterija što i ovdje također znači nula štetnih emisija u atmosferu. Za putnike su naravno osigurani spremnici komprimiranog zraka koji su isti kao i oni za standardno ronjenje.
Kao što vidite autek je bez krova, što je opcija na koju se išlo i iz sigurnosnih razloga kako bi se u slučaju neke katastrofe putnici mogli bez problema izvući van, i zbog činjenice da bi auto da ima krov bio “napunjen” sa dodatna dva kubika zraka koje bi trebala pratiti i dodatna balastna težina od čak dvije tone. Time bi auto na kopnu vjerojatno bio sporiji i od puža a ovako ima samo 920 kila i može potegnuti 120 km/h. Nije na odmet znati da auto posjeduje i tehnologiju za samostalno upravljanje, bez ikakvog utjecaja čovjeka. Pravi mali James Bond automobil. Još samo da je unutra jedna od ljepotica…
Cijena? Skrivaju je ko’ ljenjivac sprinterice.

TAGOVIamfibija auto esoro james bond lotus pila podvodni automobil rinspeed

Komentiraj