Auto & Tech

u oblaku, a nadohvat

Aside Banners

Neka vaši dokumenti i fotke budu sigurni – preselite ih u Oblake

Piše , Objavljeno

Apple ima iCloud, Ubuntu ima Ubuntu One, svi imaju Dropbox. Ali što je zapravo taj “oblak” osim svima najdražeg načina da se zvuči moderno u reklamama?

Svi se Cloud servisi u osnovi svode na to da vam pružaju neki prostor za pohranu podataka na svojim poslužiteljima, a vi potom možete tamo spremati vlastite sadržaje, slike, dokumente, razne podatke. Od ostalih se servisa za pohranu podataka (npr. Mediafire) razlikuju po tome što se pohrana u oblak odvija transparentno i automatski bez potrebe da išta radite ručno. Korisnik samo mora instalirati klijent na svoje računalo, odabrati koje datoteke ili mape želi u oblaku i to je to. Jedini problem je taj što su brzine uploada u Hrvatskoj katastrofalno spore tako da ćete se pri prvom uploadu načekati radi li se o velikoj količini podataka.

Prednosti ovakvog spremanja podataka? Instalirate li klijent na više računala i prijavite li ih na isti račun, sva će računala uvijek imati najsvježije inačice odabranih datoteka. Promjena na jednom računalu automatski se reflektira na sva ostala. Također, većina Cloud servisa posjeduje i mobilne inačice klijenata tako da je moguće fotografije uslikane mobitelom instantno uploadati na svoj račun, ali i svi su vam vaši podaci dostupni gdje god se nalazili. O situaciji kada vam crkne hard disk, a podaci su sigurni “u oblacima“, ne treba ni pričati.

Dropbox

Dropbox

Svježe registrirani Dropbox račun

Vjerojatno najpoznatiji Cloud servis, podržava sve popularne i manje popularne platforme pa nije bitno koristite li Windowse, Linux ili nešto treće. Nakon registracije i instalacije klijenta s www.dropbox.com, u vašim će se dokumentima pojaviti nova mapa “My Dropbox” koja će se sinkronizirati na svim uređajima na koje instalirate Dropbox. Uz to, na internetskoj se stranici možete prijaviti i svojim podacima pristupiti i putem računala na kojima nije instaliran, primjerice u kafiću ili kod prijatelja. Osnovni račun dat će vam 2gb prostora, a moguće je i nadoplatiti za još.

Ubuntu One

Ubuntu One

Ubuntu One klijent pod Linuxom

Popularizirao ga je operacijski sustav Ubuntu, a po registraciji se dobije 5gb prostora. Koristite li Ubuntu, dobit ćete ga kao sastavni dio samog sustava i potrebno se samo registrirati. Za razliku od Dropboxa, u Ubuntu One klijentu možete podesiti koje mape želite sinkronizirati tako da niste ograničeni samo na jednu mapu. Uz Linux, dostupan je i za Windowse, Android i iOS, a Mac inačica je u izradi. Potražite ga na one.ubuntu.com.

Neki treći

Cloud servisi su se više manje odredili i ne razlikuju se previše. Svi služe sličnoj svrsi, a razlikuju se uglavnom po količini prostora koji dobijete pri registraciji i nekim postavkama. Zato preporučamo da ih malo istražite sami i nađete onaj koji vam najviše odgovara. Naravno, u slučaju da vaš operacijski sustav već dolazi s nekim ovakvim servisom, preporučamo korištenje upravo njega jer je vjerojatno najbolje integriran u sustav koji koristite.

Samo oprezno! Budete li na ovaj način pohranjivali neke… privatne podatke, pobrinite se da vam lozinka ne bude u “12345” duhu jer će vas u protivnom vaša bolja polovica UBITI.

TAGOVIcloud cloud computing cloud storage dropbox tech savjeti ubuntu one

Komentiraj