Auto & Tech

što se tamo krije?

Aside Banners

Deep Web: Google vam neće reći što se sve krije na internetu!

Piše , Objavljeno

Deep web jedan je od popularnih buzzworda kojim mediji plaše djecu i neupućene roditelje. Deep web je zlo mjesto gdje je sve dopušteno, deep web je leglo kriminala i pedofilije, tamo možete kupiti drogu i oružje…. svašta se priča, ali što je istina?

Istina je da takvih sadržaja ima, ali radi se o puno širem pojmu. Deep web nije samo neka pećina u koju kriminalci odvlače vašu djecu na sladoled, već naziv za sve dijelove Interneta koje uobičajene tražilice (Google, Bing…) ne popisuju. Dinamičke web stranice, baze podataka, stranice do kojih nema linkova, stranice do kojih je nemoguće doći bez lozinke, pa čak i video/slikovni sadržaji se mogu smatrati “deep contentom” jer su na ovaj ili onaj način komplicirane za popisivanje i pretraživanje. Znači, sve od vašeg ultramegatajnog foruma pa do podataka vaših bankovnih kartica – deep web.

Ali to nije deep web o kojem se priča, zar ne?

Tor

Ne bismo išli u detalje kako pristupiti dublje nego površinskim web sadržajima, ali reći ćemo da vam je neophodan Tor browser i da, ukoliko ga ne možete sami pokrenuti i podesiti prateći uputstva, možda ne biste ni trebali kopati po tome jer ne znate u što se upuštate, a dva ste klika mišem od ilegalnih sadržaja.

U(vrlo)kratko, Tor projekt je sustav koji pruža veliku razinu anonimnosti i pametnim preusmjeravanjem internetskog prometa otežava praćenje što točno koji korisnik radi na Internetu i koja mu je točna lokacija. Svaki korisnik ujedno ima opciju postati “node”, a što je više nodeova teže je otkriti tko što radi jer se promet može raspršivati na više strana. Detaljnije opisivanje rada Tor browsera tema je za sebe, pa ćemo ostati na ovome (ali možete baciti oko na ovaj ilustrirani vodič).

Naravno, vrijedi dodati da Tor ima svoju vrijednost neovisno o Deep Web sadržajima, idealan je alat za slobodnu razmjenu informacija bez cenzure. Dovoljno je reći da određenu implementaciju ove tehnologije koristi i WikiLeaks, a korisnike se ohrabruje da sadržaje objavljuju upravo putem Tor preglednika.

Alternativni pristup Deep Webu je putem internetskih gatewaya, primjerice na .onion je adresu dovoljno dopisati .to i do Deep Weba možete doći i bez Tora. O neanonimnosti takvog pristupa ne moramo ni govoriti.

Što dalje?

Imate Tor, što sada? Tor, uz pružanje dodatne razine anonimnosti i privatnosti, omogućuje pristup takozvanim .onion stranicama. Onion je zapravo pseudo top-level domena i može joj se pristupiti samo putem Tor mreže. Dobar znak da ne biste trebali kopati po deep webu je ukoliko vam prošla rečenica zvuči izvanzemaljski.

Za početak se uglavnom preporuča posjeta stranici The Hidden Wiki koja služi kao svojevrsni vodič kroz deep web i sadrži linkove do svega što želite i ne želite vidjeti, a ne znate li što radite, može vas dovesti i iza rešetaka. Linkovi s dječjom pornografijom su, primjerice, označeni s “CP”, i njih svakako zaobiđite. Također, izbjegavajte se u Toru prijavljivati na bilo koju mrežu ili stranicu gdje imate neki korisnički račun.

Druga medijima draga lokacija na deep webu je Silk Road, crnotržišna inačica Ebaya na kojoj možete kupiti Božićne poklone koje baka neće zaboraviti. Ipak, nije baš sve u potpunosti crno jer su zabranjeni sadržaji koji mogu povrijediti druge, tako da se kontroverznost stranice uglavnom svodi na dostupnost raznoraznih droga. Sve se transakcije na stranici odvijaju uz pomoć bitcoinsa, tako da je anonimnost sačuvana.

Osim Silk Roada, uz malo istraživanja možete pronaći plaćene ubojice, upustva za izradu oružja i eksploziva i više manje svaku legalnu i ilegalnu aktivnost koju možete zamisliti. Postoji i ogroman broj foruma koji pokrivaju sve grane ljudskog djelovanja, od hakiranja pa do zlostavljanja djece (kao što je recimo ViolentDesires, s taglineom “Where monstrous minds meet”).


Deep Web, kao ni ovaj “obični”, nije imun na prijevare i lažnjake, tako da sve što tamo nađete ipak treba gledati s određenom dozom skepse.

Zgodan primjer ovoga je onion stranica The Human Experiment koja je uvjeravala svoje posjetitelje da se radi o zlokobnoj organizaciji koja vrši eksperimente na ljudima, a koji su se uglavnom kretali oko “injektiramo svašta trudnici u želudac dok beba ne ispadne van” i slične tematike. Naravno, stranica je na sreću lažna i trenutno neaktivna jer je autorima osmi razred očito teži od sedmog.

Želite li si još malo zagolicati maštu dubinom deep weba, potražite na Googleu pričicu “lolita slave toys” koja, iako je također lažna, lijepo oslikava radosti na koje možete naići i pročitajte.

Jeste?

Odlično, sad zaboravite da vam je ikada palo na pamet ići na deep web i uživajte u plićaku. Barem nema morskih pasa. A ako koji i naiđe – lajat će, ali ne grize.

TAGOVIdeep web google silk road tor web

Komentiraj